Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosБатериите и акумулаторите са може би най-използваните в ежедневието ни продукти, които след като се изхабят трябва да намерят своето специално място, което е различно от широко разпространените контейнери за боклук. Защо не трябва да ги изхвърляме там – обикновените батерии за фотоапарати, детски играчки, дистанционни устройства и каквото друго се сетите, са натъпкани с химия. След като попаднат на сметищата, слънцето, вятъра и дъжда само им помагат да се разградят по-лесно и активните им и много токсични съставки да навлязат в почвата, а от там и в нашия организъм. Затова е много важно да ги изхвърляме на правилните места.

Къде да ги изхвърляме?Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Според наредба на Министерството на околната среда и водите негодните батерии и акумулатори трябва да се събират в специално предвидени за целта контейнери, като се забранява смесването им с другия боклук. В наредбата пише още, че производителите и вносителите на батерии и акумулатори трябва да осигурят разделното събиране и, където е възможно, и преработване на пусканите на пазара от тях продукти.

  • По-големите магазини за техника, както и магазините на мобилните оператори са предвидили такива контейнери, където можете да изхвърлите опасните и вредни батерии. Просто попитайте къде можете да го сторите безопасно.
  • Освен това различни екологични организации, общини и неправителствени организации провеждат периодично кампании, които имат за цел именно да ви отърват от старите и ненужни батерии и акумулатори. В този случай можете да ги събирате и веднъж или два пъти в годината да изхвърляте. Тук можете да видите карта на България, на която са отбелязани местата, където можете да изхвърляте старите батерии.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosВъв всяко домакинство в определен момент се събират лекарства, които са с изтекъл срок на годност. Все пак не можем да изгълтаме всичко, което купуваме от аптеката, нали? На повечето опаковки на медикаментите е описано какво трябва да се направи след изтичане на срока на годност – трябва да се предадат за унищожаване в аптеките. Изхвърлянето им при битовите отпадъци или в канализацията крие сериозни рискове за околната среда и здравето на човек.

Къде да изхвърляме старите лекарства?

В България все още задълженията на аптекарите да събират лекарствата с изтекъл срок на годност не са описани подробно в закона. От следващата година обаче фармацевтите ще бъдат задължени да приемат лекарствата с изтекъл срок на годност. Те ще се съхраняват в отделен шкаф, със специален надпис - блокирано за продажба. До тогава хората, които мислят за здравето си и околната среда ще трябва да изчакат и да съберат още някоя и друга неизползваема опаковка.

Много често ни се случва да си купим нов телевизор или пералня. Причините за подновяване на Снимка: Thinkstock/Guliver Photosоборудването у дома могат да бъдат две – електротехниката е остаряла и вече развалена, или просто сме решили да си купим по-модерен хладилник. Която и от двете причини да налага изхвърлянето на старата техника, то трябва да става по екологичен начин.

Практиката, наложила се успешно в чужди страни е работещата домакинска техника да бъде оставяна в близост до контейнерите за отпадъци, за да може всеки, който я хареса и се нуждае от нея, да си я вземе. У нас обаче подобна практика няма.

Къде да изхвърляме старата техника?

Вариантите са няколко:
-    Големите вериги за техника предлагат за много от артикулите си специална услуга – купувате си нова пералня, а служители на фирмата идват и прибират старата. Освен, че това ви спестява много усилия и нерви, много от магазините предлагат и отстъпка в цената в подобни случаи.
-    Големите вериги за техника, които разполагат със собствен паркинг, разполагат на него големи контейнери, в които можете да изхвърлите старите и ненужни домакински уреди.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosВ новите енергоспестяващите крушки, които напоследък станаха актуални, както и луминесцентните тръби има сложна електроника, която е опасна за здравето. И двата типа осветление съдържат живак, който при счупване на осветителното тяло може да нанесе поражения на организма. И както останалите опасни продукти, и те не трябва да бъдат поставяне в кофите и контейнерите за битови отпадъци.

Къде да ги изхвърляме тогава?
Към електричеството и електронното оборудване и техника по закон спадат и този вид лампи и крушки, така че изхвърлянето им може да се осъществи на същите места, откъдето се купуват – магазини за осветление и техника.

Сигурни сме, че всяка домакиня разполага в дома си с поне един от старите живачни термометри, Снимка: Thinkstock/Guliver Photosвъпреки че на пазара вече има голямо разнообразие от електронни уреди за измерване на температурата. Изхвърлянето им в общите отпадъци е забранено и много опасно, тъй като също съдържат живак. От 2009 година Европейската комисия е забранила продажбата на живачни термометри.

Но в такъв случай какво да правим с вече закупените?
Оказва се, че в България няма специализиран център за събиране на подобни опасни отпадъци и хората, които искат да бъдат отговорни към себе си и околната среда няма как да го направят. Вариантът е да предадем термометрите в лицензирана фирма за събиране на опасни отпадъци срещу заплащане. И все пак не всяка домакиня би си направила труда за един термометър…

Как да обезвредим живачен термометър?
Счупваме термометъра в сяра, закупена от аптеката.  По този начин живакът се превръща в по-малко опасното съединение живачен сулфид.