Има по-голяма вероятност детето да хапва повече зеленчуци, ако му предлагате три зеленчука едновременно.

Резултатите са от изследване на австралийски учени от правителствената агенция "Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation" в Канбера.

Изследването е обхванало 32 деца на възраст от четири до шест години, които са консумирали по-малко от две порции зеленчуци на ден.

Снимка: iStock

Резултатите от изследването установяват, че предлагането на децата на разнообразие от зеленчуци може да промени хранителните им навици и да престанат да бъдат злояди.

На някои от децата в изследването са били предлагани броколи три пъти седмично в продължение на пет седмици, а на други са били предлагани броколи, тиквички и грах.

Три месеца по-късно при онези деца, на които е била предлагана палитрата от зеленчуци, се наблюдава двойно увеличаване на приема на зеленчуци - от средно 0,6 порции на ден до 1,2 порции дневно.

За разлика от децата, на които са били предлагани само броколи - те не са увеличили консумацията си на зеленчуци.

Въпреки че 1,2 порции на ден все още не са достатъчно, за да покрие препоръките за хранителен прием, учените се надяват, че тяхното проучване открива, че "стратегията за предлагане на разнообразни зеленчуци е по-успешна за увеличаване на консумираното количество".