Цветовете, които ни подканват да си хапнем още малко:

Зелено

Зеленото е цветът на здравето и пресните и свежи салати, които всички обичат. Наситените му нюанси са сигурен признак, че храната е прясна и току-що откъсната. Повечето хора го свързват с изобилие и плодородие.

Тюркоазено

Цветът тюркоаз има различно излъчване от това на традиционното синьо и това всъщност го прави стимулатор на апетита. Цветът често е свързван с чувството за щастие и често се използва в украсата на множество десерти. Дори и да си мислите, че сте си напълнили стомаха догоре, гледката на един сладкиш с тюркоазена декорация, ще ви накара да намерите още малко място.

Жълто

Жълтото е цвят, които ни кара да се чувстваме щастливи – цветът на слънцето, лятото и безгрижието. И както всички знаем, когато един човек е щастлив е много по-склонен да си похапва повече, отколкото ако е тъжен или в депресия.

Оранжево

Оранжевото стимулира мозъка, което пък от своя страна увеличава мозъчната активност, а това довежда до огладняване. Освен това много екзотични плодове, както и зеленчуци са оранжеви като портокалите, мандарините, тиквите,  морковите. Всички те са носители на много полезни за организма витамини.

Червено

Червеният цвят обичайно повишава кръвното налягане и ритъма на сърцето, тъй като е интензивен и наситен. Точно това е и причината много ресторанти да прибягват до червени декори – хората огладняват по-бързо, когато са превъзбудени. Дори на масата да има само една червена салфетка или цвете е достатъчна причина да си поръчате допълнителна порция.

Цветовете, които ни карат да губим апетит:

Сиво

Виждали ли сте някога чиния пълна със сива храна, която да изглежда примамливо и апетитно? Отговорът е категорично не. Това е така, защото сивото е един от цветовете, които не влияят на апетита на човек. Това е и причината цветът да не присъства в интериорите на ресторантите и закусвалните.

Черно

Черното е желан цвят от по-пищните дами що се отнася до облеклото, тъй като визуално отнема 1-2 килограма от реалното тегло. По отношение на апетита цветът е сочен за такъв, който не само не предизвиква мисъл за ядене, а дори ни отблъсква от храната, тъй като най-често го асоциираме с нещо почерняло и загоряло.

Кафяво

Още един тъмен цвят, който кара човек да не се чувства особено гладен. Той също напомня за храна, която е претърпяла пресилена термична обработка, в следствие на което ястието е позагоряло. Съществуват обаче хора, които възприемат кафявото като цветът на черния хляб и особено ако обичат да си похапват от него, то асоциациите с храна са приятни. За повечето от нас обаче, цветът не поражда апетит.

Лилаво

Лилавият цвят е рядък що се отнася до храните. Най-често го свързваме със зеленчуци, които не са сред най-обичаните – патладжани, червен лук и лилаво зеле. Много малко хора намират тези храни за вкусни, така че цветът много рядко ни кара да почувстваме глад.

Синьо

Цветът най-често бива асоцииран със спокойствието и релаксацията. Така че хора, които са спокойни и отпуснати е по-вероятно да легнат да поспят, отколкото да се сетят за храна. Дори поставянето на синя лампа в кухнята би могло да повлияе на желанието ви да се храните, което пък от друга страна може да ви помогне да свалите няколко излишни килограма.