Сигурно ще се учудите, но люцерната не е храна само за животните. Това растение всъщност е една от суперхраните в световен мащаб. Към тях спадат още годжибери, пчелен прашец, спирулина, и др.
Кълновете от люцерна може да откриете в магазинната мрежа и под името алфа или алфалфа. Може да ги намерите и под формата на таблетки или капсули.
Малко история
Люцерната като фураж се споменава за пръв път в книга на римския писател Паладиус около 4 в. Древните римляни и древните гърци вярвали, че люцерната идва от земите на мидяните (днес Иран). Името медика е и в корена на латинското наименование на семейството, от което е люцерната - Medicago sativa.
В арабския свят култивират люцерната преди около 2000 години и я наричат „бащата на всички храни”.
В ранната китайска медицина използвали свежите листенца на люцерна срещу проблеми със стомашно-чревния тракт и бъбреците. В аюрведа за лечение се използват извлеци от семената на растението.
С какво са полезни кълновете от алфалфа?
- Високите нива на растителен естроген в нея помагат за регулиране на киселинния баланс, което от своя страна потиска симптомите на подагра и ревматизъм.
- Кълновете могат да повлияят млечната секреция, като по този начин действат като стимулант за кърмещи майки.
- Помага да се поддържа гъвкавостта на съединителната тъкан.
Кълновете може да консумирате пресни, леко подправени на салата, смути с кисело мляко, като гарнитури към основни ястия, в крекери и др.