Лятото може и да е с двата крака зад вратата, но да не забравяме, че след онова, което лее слънчеви лъчи в изобилие, ще дойде и другото – малко по-прохладно, с капчици носталгия, цветно и с дрипави дрехи - циганско лято. Това е най-подходящото време за кулинарен морски туризъм. Според рибарите от рибарско селище Кария през септември във водите на нашето море излизат най-хубавите риби – лефер и паламуд.
Това лято обиколих доста места по Черноморието - от най-северното кътче до най-южното. И не само посетих, но и опитах различни ястия и напитки. Заслужава си да пътувате дотам, за да хапнете рибена чорба по автентична рецепта, прясно уловена черноморска риба на скара, миди и рапани в различни вариации и не на последно място топло човешко отношение.


Дуранкулак – рибена чорба с хайвер
рибена чорбаРесторантът „Дуранкулашко езеро” се намира в село Дуранкулак, на няколко метра от Дуранкулашкото езеро. Ако пътувате от Езерец за Румъния, трябва да завиете вдясно по пътя към езерото. Малката бариера през пътя може да ви смути, но просто оставете автомобила, заобиколете я пеша и продължете. Разходете се до понтона на езерото, за да се насладите на красотата му, а след това се върнете да похапнете.
В ресторантът има места и на закрито, и на открито. Обстановката не блести с особен лукс, но силата на мястото е в кухнята, не в интериора. Обезателно си поръчайте рибена чорба по стара местна рецепта. Това е единственото място, което съм посещавала, и на което я приготвят с истински хайвер. Зрънцата игриво плуват в бульона и е много забавно да ги схрускваш. Чорбата не е мазна и тежка, a вкусна и достатъчно хранителна. Няколко капки от резена лимон, с който я сервират, и малко покантни подправки я правят още по-ефирна и приятна на вкус.

Езерец – патешки сърца на скара
патешки сърцаРесторант „Дивата патица” се намира в село Езерец. Това е единствената по-голяма и нова сграда в малкото и спокойно селце. Атмосферата във вътрешната част е битова, навън сепаретата са разделени с множество гърбави мостчета и малък воден канал. За децата има огромен дървен пиратски кораб катерушка и площадка с батут, люлки, пързалка и др. В двора има и други изненади – клетки с патици, пъдпъдъци, паун, щрауси, кокошки, папагали, гълъби и др. А в малкото езерце плуват черни лебеди.
Щом вече сме нахранили очите с тези гледки, да се погрижим и за стомаха. Менюто е доста богато и предлага ястия с интересни имена и съставки. Все пак ресторантът е ловно-рибарски.
На това място препоръчвам да опитате патешките сърца на скара и пърленките във всичките им вариации – със сусам, с кашкавал и със сирене. Месото на сърцата е крехко, добре запечено на скара, така че да остане сочно. Сервира се с листо зелена салата и лимон за свежест. Пърленките хапнете вместо традиционния хляб. Може да ви се наложи малко да почакате (определено кухненските работници и сервитьорите не са от най-бързите), но си заслужава.

Кария – тарама хайвер
тарама хайверРибарско селище Кария се намира на няколко метра от морския фар на Шабла. Обезателно посетете малкото заведение на брега на морето „При бай Пешо”. Има доста табели, които ще ви упътят натам. Мястото е точно на брега. Докато седите и отмаряте със студена бира, може да гледате как рибарите разтоварват улова си от рапани от лодките и товарят чувалите на камиони на рибната преработвателна фабрика в Бургас. Понякога камионите стоят тук с дни, докато рибарите изкарат достатъчно улов, за да напълнят целия им обем.
Какво да хапнете тук ли? Препоръчвам – тарама хайвер с препечени филийки. Всъщност това ще ви препоръча и чевръстата и усмихната жена, която ще ви обслужи – съпругата на бай Пешо. Ако има достатъчно свободно време, тя ще ви разкаже и защо морето понякога е розово, каква е разликата между цаца, попчета и сафрид, както и любопитния факт, че „тук всички казват, че са от София, дори да живеят на 400 км от София”.
Тарама хайверът е на грамаж, поръчайте си поне двойна порция, защото със сигурност ще ви се услади. Намазан върху препечена филийка, е чуден както за закуска, така и за обяд. Рибата и всички рибни продукти тук са пресни, защото се вадят всеки ден от морето. Ако не са пресни изобщо не ги предлагат.

Мидената ферма в местността Дълбока
миди с кокосМестността Дълбока се намира между нос Калиакра и село Бъларево. Път, покрит с фин бял прах (заради варовиковите скали) и избуяла лавандула. ще ви отведе до не едно, а цели две заведения, претендиращи, че предлагат продукти от мидена ферма навътре в морето. И над двете има огромни рекламни надписи, както и хора, които ще ви подканя от входа да изберете тяхното място (защото „другите са долни имитатори”). Аз избрах заведението вдясно, разположено под огромна дървена табела с надпис „Тука е така”.
Всички места са на открито, дървени маси с дървени столове, млад персонал, облечен в моряшки фланелки и малки бели камъчета за настилка.  
Истината е, че каквото и да опитате тук, ще е вкусно. Лично аз препоръчвам мидените шишчета с кокос, супата от миди, калкан на скара, миди натюр с лющян, а за десерт - миди с ябълков пълнеж и сметана. Всички ястия са от екологично чисти пресни миди и риба (мидената ферма е навътре в морето и се вижда дори с просто око), подправени са умерено, грамажът е абсолютно задоволителен, а на всичкото отгоре и цените са съвсем прилични (калкан 250 г – 25 лв., миди с лющян 600 г - 6 лв., миди с кокос на шиш 30 г – 3 лв). Десертните миди са пълни с настъргани ябълки, стафиди и сметана.
След като похапнете, може да се изтегнете на шезлонгите на малкото плажче в близост.

Синеморец – пържени филийки за закуска, морска салата за обяд и коктейл за късните часове
пържени филийкиМалкото едно време селце Синеморец днес предлага множество хотели, къщи за гости, вили и квартири за туристите. Северният плаж е разположен на устието на Велека – романтично и красиво място, където реката се влива в морето. Ако имате късмет, може да видите и стада делфини да плуват във водата.
Едно от приятните местенца за отсядане е вила Bella Donna. Намира се на десния разклон на входа на селото. Собственичката – особена мила и чаровна дама, приготвя най-вкусните на света пържени филийки за закуска. Те са меки отвътре и с хрупкава коричка отвън. Златистият им леко загорял вид само ще ви покаже с какъв прекрасен тен ще си тръгнете и вие само след няколко дни по плажовете на Синеморец. Ще ви опиша филийките само с един израз – те са точно като тези, които майка ви е приготвяла вкъщи.
За обяд хапнете морска салата в ресторант „Катерини”. Мястото е доста лъскаво, цените са високи, но след дълго скитане по диви места човек има нужда и от малко лукс. Салатата се приготвя от свеж айсберг, нарязан на тънки, леко намачкани ивички. Така са доста по-лесни за хапване, отколкото едрите накъсани парчета. В добавка - мини октоподи, калмари, миди и рулца от раци на тиган.
Вечерта обезателно изпийте (поне) един коктейл на „Кораба”. Заведението е известно още и като „При художника”. Открито пространство точно на брега на морето, бели дървени барове, фенери, арт рисунки и огромен импровизиран полилей от буркани, дървесни кори и тел – идеалните предпоставки за приятна морска вечер.

Резово – рибена чорба
рибена чорбаПродължаваме още на юг – всъщност най-южното място на България село Резово.
Желанието ми беше да опитам похвалените от приятел ястия на Васко. Пред неговото заведение всъщност посреща табела с надпис „Това не е заведение”. Бяха ми казали да я игнорирам и да продължа, но... затворената врата и лодката отпред се оказаха сериозни прегради. Ядосах се на себе си, че не се възползвах от предложеното ми ходатайство, за да посетя мястото.
Така или иначе гладни в Резово няма да останете. Над малкия плаж се извисява големият хотел-ресторант „Панорама”. От втория му етаж се открива прекрасна гледка към дивите и пусти пясъчни плажове на Турция, затова препоръчвам да седнете именно там. Обслужването определено не беше на ниво – прашни маси, бавно приготвяне и донасяне на поръчаното, да не говорим, че една от салатите така и не беше донесена. Приятно ме изненада обаче рибената чорба. На вид беше доста мазна, но не и на вкус. Едрите късчета бяла риба изобщо не са като за една хапка, но поне се оказаха особено крехки. В чорбата има още дребен сафрид и много зеленчуци – картофи, лук, моркови и бамя.

Е, накъде ще поемете сега?