Само 9 дни остават до края на гласуването в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2012”, в който България участва със свой претендент за титлата – 700-годишният бряст от с. Нисово, Русенско. Дървото получи привилегията да представи страната ни в международната надпревара, след като спечели националния конкурс „Дърво с корен 2011”, организиран от Фондация „ЕкоОбщност”. Нисовският бряст се състезава с претендентите от още 6 държави, като за момента е на трето място по брой гласове след унгарската липа и румънския бряст.

Снимка: Любен КулелиевПо-известен сред местните като Дървото на желанията, столетникът от Нисово спечели българския конкурс с историята за млада, сляпа танцьорка, живяла някога в близката воденица, която прогледнала, след като намазали очите й със сок от бряста. Легендата разказаха учениците от клуб „Екология” на ОУ „Христо Ботев”, с. Щръклево, Русенско. Благодарение на нея и на подкрепата, която децата събраха за своето любимо дърво, то получи 1 245 уникална гласа в онлайн вота за „Дърво с корен 2011”, което го нареди на първо място сред десетте финалисти в конкурса и му отреди привилегията да представи България в международната надпревара.

Гласуването за най-обичано дърво на Стария континент продължава до края на февруари на сайта www.treeoftheyear.org. Подаването на вот става след потвърждение през електронна поща, като от един адрес може да се гласува само по веднъж. Наложено е и допълнително ограничение по IP адрес, като от един IP адрес се приема по 1 глас в рамките на 1 час.

За момента нисовският бряст е събрал малко над 2900 вота, докато претендентът на Румъния надвишава 4 800, а унгарското дърво – 5 200. Гласуването ще продължи до 29 февруари 2012 г., а последната седмица броят на подадените гласове ще бъде скрит.

„Европейско дърво на годината 2012” търси онова дърво, което е най-близко до сърцето, дърво с история, която сплотява общността и показва ценността на дърветата в бита, културата, историята и спомените на хората. Конкурсът се провежда за втора поредна година, като интересът към него нараства все повече. В първото издание през 2011 г. взеха участие 5 държави, а в настоящето те вече са 7, след присъединяването на Франция и Полша.

Победителят в „Европейско дърво на годината 2012” ще бъде обявен на 1 март 2012 г., а церемонията по награждаване ще се проведе в Брюксел, Белгия.

За да продължи инициативата в страната ни и да организира и проведе конкурса „Дърво с корен” и през тази година, Фондация „ЕкоОбщност” търси съдействие сред българските граждани, бизнес, медии и институции, които харесват идеята и биха я подкрепили, за да може България да има свой представител и в конкурса „Европейско дърво на годината 2013”.