Детоксикирането на организма помага за подобряването на метаболизма, за пречистването и обновяването на кръвопотока. Като допълнителен плюс може да свалите между 2 и 5 килограма. Всяко детокс меню обаче, не бива да се прилага повече от 2 пъти в годината. Преди да прибегнете към него, също така, трябва да преминете през т.нар. подготвителен период в продължение на 2-3 седмици. Това се прави, за да не се стресира организма с новото меню, което ще му предложите. Какво означава това? На закуска – консумирайте плодове (ябълки и цитруси), прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, овесени ядки. На обяд и вечеря – започнете да включвате повече зеленчуци под формата на яхния или салата, обогатено с кълнове, ядки или семена. Един-два пъти добавяйте към обичайното си меню риба и бяло пилешко месо. Постепенно заменете обичайния досега хляб с пълнозърнест. Увеличете присъствието към ястията на повече магданоз и целина, на бобови растения и билкови чайове. Едва след като сте преминали подготвителния период, спокойно може да пристъпите към същинското седмично детокс меню:

Седмично меню за здраве и грация >>

Ден 1-ви

Закуска:
Микс от свежи ябълки, цвекло и моркови,
2 фиклийки пълнозърнест хляб

Втора закуска:
Салата от настъргано варено цвекло с добавка от сушени сини сливи и орехи, поръсени с 1 ч.л. зехтин.

Обяд:
200 г пилешки гърди на скара със спанак и морска сол по желание

Следобедна закуска:
1 ябълка

Вечеря:
200 г кисело мляко

 

Здравословно хранене със 7 лесни промени в менюто >>

 

 

Ден 2-ри

Целият ден се яде варена на пара риба, леко овкусена с морска сол и капки лимон.
За гарнитура – също така целия ден - варени на пара зеленчуци, като зелен фасул, цвекло, тиква, броколи, карфиол с 1 ч.л. зехтин.
Напитка – ½ чаша фреш от целина и вода (1,5-2 л).

 

И най-добрата диета за задържане на теглото е... >>

 

 

Ден 3-ти

Закуска:
200 г варен ориз, 1 чаша фреш от моркови и ябълка

Обяд:
330 г крем-супа от броколи
2-3 филийки ръжен хляб

Следобедна закуска:
200 г варен зелен фасул, поръсен с 1 ч.л. зехтин

Вечеря:
200 г салата от зеле, цвекло, моркови, подправена с лимонов сок
100 г варена каша от елда без сол

 

 

Тридневно меню за отслабване >>

 

 

Ден 4-ти

През целия ден пийте повече вода, овкусена с цитрусови плодове. Ако огладнеете много, хапнете 2-3 филийки пълнозърнест хляб с извара.

 

 

Ден 5-ти

Закуска:
200 г плодова салата от ябълки и/или цитруси
2 филийки ръжен хляб

Втора закуска (1 час след първата):
3 филийки пълнозърнест хляб
250 г салата от зеле, моркови, целина, ябълка и арония, поръсени с 1 ч.л. зехтин

Обяд:
200-300 г бобена чорба
100 г салата от зеле с шепа счукани орехи, поръсена със слънчогледово или с олио от гроздови семена

Вечеря:
100 г риба на пара
200 г салата от зеле и/или моркови

 

3 бързи диети за отслабване >>

 

 

Ден 6-ти

Закуска:
100 г варен зелен фасул

Втора закуска (1 час след първата):
Сок от прясно изцедени грейпфрут, портокал и лимон

150 г зелена салата
Каша от елда без сол

Следобедна закуска:
1 ябълка

Вечеря:
100 г варен зелен фасул
200 г салата от домати, лук, поръсена с пресен босилек

 

Диета за любителите на въглехидрати >> 

 

 

Ден 7-ми

На четири приема през целия ден се консумират печени ябълки или дюли, поръсени с канела, мед, орехови ядки и настъргана лимонова кора.

 

В менюто: 3 ябълки на ден >>

 

!!! Ако страдате от определени хронични заболявания или имате здравословни проблеми от какъвто и да било характер, редно е да се обърнете към диетолог, който, съобразно състоянието ви, ще ви изготви индивидуална програма.