Гладуването в определени часове на деня, подкрепяно ентусиазирано от звезди като Никол Кидман и Дженифър Анистън, не е по-ефективно от ограничаването на калориите, пише "Дейли мейл". Въздържането от храна от шест до осем часа дневно не води до по-бързо отслабване, твърди ново проучване.

Китайски изследователи твърдят, че тази стратегия, станала популярна след 2010 г., не е по-ефективна от ограничаването на калорийния прием.

В изследването, публикувано в New England Journal of Medicine, учени от Южния медицински университет в Гуанджоу, Китай, са наблюдавали 139 души със затлъстяване в продължение на една година.

Те били разделени на две групи, като някои от тях са подложени на диета с ограничен калориен прием, позволяваща им да се хранят само между 8 и 16 ч. всеки ден. Другите са били подложени на същите калорийни ограничения, но им е било позволено да се хранят по всяко време.

Жените в проучването можели да приемат между 1200 и 1500 калории дневно, докато мъжете можели да консумират между 1500 и 1800 калории на ден. Това е с около една четвърт под препоръчителния дневен прием и за двете групи.

Снимка: Getty Images

За да се гарантира, че участниците се придържат към плана, те са помолени да снимат всичко, което ядат, и да водят хранителен дневник, пише БГНЕС.

Резултатите показват, че хората от групата с ограничено време за хранене са отслабнали с 18 кг за една година, докато тези от другата група са загубили по 14 кг.

Незначителната разлика в резултатите означава, че строгите графици на хранене не са довели до драстична загуба на тегло.

Не е имало и значителна разлика в обиколката на талията, телесните мазнини или чистата телесна маса между двете групи.

„Тези резултати показват, че ограничаването на калорийния прием обяснява по-голямата част от полезните ефекти, наблюдавани и при режима на ограничено във времето хранене”, твърди ръководителят на изследването проф. Вайс.

Модерните диети с гладуване в определени часове на деня са популярни и практикувани от различни знаменитости като Дженифър Анистън, Рийз Уидърспуун, Никол Кидман, главният изпълнителен директор на Туитър Джак Дорси, Бенедикт Къмбърбач и други звезди от шоубизнеса.