Ново изследване за това как скритите възпаления влияят на имунния отговор на организма показва, че витамин С в портокаловия сок може да играе защитна и терапевтична роля, когато става въпрос за нашето здраве.

Специалистите смятат, че не трябва да приемате повече от 150 мл плодов сок на ден, но точно това количество ще помогне за потискане на възпалителните процеси.

Установено е, че основните хранителни вещества, открити в портокаловия сок, защитават имунната система, както и предпазват от седем заболявания - артрит, лупус, чревни заболявания, астма, сърдечни заболявания, ревматоиден артрит и диабет тип 1.

"Витамин С влияе върху възпалението, като регулира производството на цитокини и знаем, че повишените нива на цитокини могат да унищожат възпалителните източници", коментира Филип Калдър, съавтор на изследването.

"Витамин С също помага за повишаване на нивата на антителата, като стимулира растежа на Т и В лимфоцитите, видовете бели кръвни клетки, които стимулират и насочват нашия имунен отговор", допълва професорът по хранителна имунология в Университета в Саутхемптън.

Витамин С се намира и в други храни като чушки, цитрусови плодове и дори картофи. Можете също да приемате добавки, ако смятате, че не получавате достатъчно чрез храненето си. Хората на възраст от 19 до 64 години се нуждаят от 40 мг витамин С на ден, посочва още Dete.bg.

Една от основните причини портокаловият сок да е толкова полезен са флавоноидите. Това са група полифеноли, които помагат за намаляване на възпалителните процеси и могат да подобрят здравето на червата.