Портокаловият сок е по-полезен за здравето, ако бъде замразен и размразен, сочат резултатите от ново проучване.
Изследването на испанските учени от Университета на Севиля установява, че по този начин антиоксидантите в сока на портокала се усвояват по-добре от организма.
Учените са изследвали как замразяването или пастьоризирането (топлинното стерилизиране) на портокаловия сок повлиява на антиоксидантите.
Излиза, че замразеният и размразен сок е по-полезен, отколкото прясно изцедения или пастьоризирания вариант.
За въпросните антиоксиданти, наречени каротеноиди, се смята, че притежават противоракови свойства и могат да се превърнат във витамин А.
Освен това натуралните вещества в цитрусовите плодове действат противовъзпалително и повишават имунна система, като могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания.
Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Journal of Functional Foods".