Ариана Гранде напоследък развълнува феновете си в киносалоните по цял свят с ролята си на добрата вещица Глинда в „Злодеида“. Певицата, известна с хитове като "Thank You, Next" и "We Can't Be Friends", спазва веганска диета от около десет години - въпреки италианските си корени, които в детството й включват хранителен режим, богат на месо и сирене. 

Гранде сподели пред британския "Мирър", че „твърдо вярва в пълноценната растителна диета, която може да увеличи продължителността на живота ви и да ви направи по-щастлив човек“.

Смята се обаче, че Ариана изпитва особена любов към един плод - ягодите, известни със значителните си ползи за здравето. Звездата и преди е споделяла за любовта си към ягодите, разкривайки в социалната мрежа X, че консумира „по пет ягоди на ден, откакто се помни“.

Ягодите са не само универсална добавка към смутита, овесени ядки и десерти или просто се ползват като закуска, но и са пълни с жизненоважни витамини и хранителни вещества.

Те могат да играят роля в предотвратяването на различни здравословни проблеми, включително някои видове рак, както отбелязват специалистите от Центъра за борба с рака MD Anderson.

Въпреки че нито една храна не може да гарантира превенция на рака, някои храни съдържат вещества, които подобряват цялостното здраве и могат да намалят риска от развитие на заболявания.

Повечето горски плодове, включително ягодите, са пълни с витамин С и антиоксиданти. Изследванията подчертават ролята на антиоксидантите в превенцията на рака, тъй като те предпазват организма от увреждане на клетките, което може да доведе до рак на кожата, както и до рак на пикочния мехур, белия дроб, гърдата и хранопровода.

 

Друго проучване показва, че ягодите в частност могат да осигурят защита срещу рак благодарение на химическо съединение, което изглежда спира растежа на раковите клетки при животни. Все пак е важно да се отбележи, че са необходими допълнителни изследвания, за да се докаже това.

Освен това ягодите могат да подобрят здравето на червата ви благодарение на съдържанието на фибри. Според едно проучване тази основна хранителна съставка има пребиотични свойства, което ги прави идеални за подхранване на полезните бактерии в червата ви.

Тези плодове са богати и на витамин С, който осигурява 59 мг на 100 г. Този витамин е известен със способността си да поддържа здрава кожа, кости и имунна система, както и да подпомага заздравяването на рани.