Виктория Бекъм от няколко години се храни според книгата Honestly Healthy Alkaline Program, написана от известния лондонски готвач и диетолог Наташа Корет и диетологът Вики Едсън.

Изданието съдържа красиви снимки и рецепти, както и общи препоръки за „нов начин на живот“, в който фокусът е върху храни, които веднага щом попаднат в тялото ни стават алкални. Счита се, че тялото функционира оптимално, ако поддържа алкално-киселинна среда. Тоест нивото на pH на кръвта трябва да бъде между 7,35 и 7,45, докато стомахът трябва да остане киселинен. Ако нивото на киселинност на кръвта е по-високо, метаболитните процеси могат да бъдат нарушени. Тогава храната се усвоява по-лошо, възниква дефицит на минерали и микроелементи, като калий, магнезий, калций, натрий, натрупват се мазнини, имунитетът намалява, състоянието на косата и кожата се влошава, както и нивото на енергия.

Снимка: Getty Images

Подобни неприятности могат да възникнат, когато алкалите се повишат, но това се случва изключително рядко, защото повечето храни, които ядем, са киселиннообразуващи.

Киселинните нива също се покачват поради необходимостта да се прави всичко в движение. Между другото, фитнесът също нарушава баланса в полза на киселината.

Храната, която повишава киселинността в организма ни включва тези продукти. 

Това са месо, птици, риба – с изключение на пъстърва и сьомга, морски дарове, всички животински мазнини, мляко, сирене, яйца, мед. Храните, които са направени от брашно, бял ориз, гъби, кетчуп, горчица, изкуствени подсладители, сладкиши, кафе, газирани напитки, черен чай и почти всички видове алкохол, също.

Снимка: iStock

Сред алкалните храни са и тези с кисел вкус – кисели ябълки и ябълков оцет, лимон, лайм, домати, грейпфрут, нар, суров спанак. Ядки, водорасли, зърнени храни (предимно овесени ядки, елда, просо и киноа), банани, стафиди и други сушени плодове, пресен джинджифил, кокосово и бадемово мляко, зехтин, кокосово и ленено масло, масло от гроздови семки и авокадо.

Снимка: iStock

Виктория Бекъм вярва, че ежедневната диета трябва да се състои от 80% алкализиращи храни и само 20% киселинно образуващи храни. Но повечето консултанти казват, че ако 2/3 от храната ви алкализира, това е повече от достатъчно.

Не всички диетолози препоръчват алкалната диета. Доказано е, че стомаха влияе на общия киселинно-алкален баланс.

„Окислителните процеси в тялото протичат постоянно“, казва Ирина Турчинская, диетолог в здравния център Premium Club Wellness Daily Live. Природата има огромен брой защитни механизми, които обаче участват в поддържането на този баланс. „Следователно, строгото придържане към алкализация, може да бъде вредно. От друга страна, ако активно отслабвате, в кръвта се образуват много отпадъчни продукти и алкалните храни могат да насърчат допълнителна детоксикация“, продължава специалистът.

Полезно е да се пие половин литър топла йонизирана алкална вода на празен стомах - лесно се получава с алкални филтри. „Когато диетата се състои от 50% въглехидрати, 25% протеини и 25% мазнини – това съотношение е златното правило“, подчерта тя.

Моделът Ел Макферсън се кълне в алкална диета, особено в спанака. Ето какво яде тя. 

Тя също яде цвекло с козе сирене. Това не е алкален продукт, но има слаби киселинни свойства, също дива сьомга и си позволява само една доза еспресо сутрин. В чест на 50-годишнината си тя и личният й диетолог, доктор на науките Симон Лобшер, разработиха добавка за красота с алкализиращ ефект. Новият продукт съдържа 45 съставки – китайски билки, храносмилателни ензими, минерали, витамини, които подпомагат функционирането на 11 важни метаболитни системи на тялото, включително хормонална и храносмилателна.

Снимка: Getty Images

Според различни източници докладите "70 процента от храната на Виктория Бекъм спазва алкалната диета, за да поддържа теглото си, а също и за да излекува тялото си от хронични заболявания като главоболие, подуване на корема, мускулни болки и безсъние.