Гъбите може да са красиви, вкусни, но и смъртоносни! Хората най-често се подвеждат по техните двойници, а резултатите след консумация може да са фатални. 

Ето някои от най-отровните гъби по света

Death Cap
Този вид гъба съдържа много смъртоносни токсини и е известна с висока смъртност при консумация. Симптомите се появяват няколко часа след яденето и включват гадене, болки в корема и остра интоксикация на бъбреците и черния дроб.

Fly Agaric

Тази гъба е психотропна, но съдържа токсини, които могат да предизвикат сериозни отравяния. Симптомите включват халюцинации, белодробни проблеми и мускулни спазми.

Galerina marginata

Известна в разговорната реч като погребална камбана, смъртоносна лещарка, есенна лещарка или смъртоносна галерина. Това е вид изключително отровна гъба от семейство Hymenogastraceae от разред Agaricales. Тя съдържа същите смъртоносни аматоксини, които се откриват в смъртоносната шапчица (Amanita phalloides). Поглъщането на токсични количества причинява тежко увреждане на черния дроб с повръщане, диария, хипотермия и евентуална смърт, ако не се предприеме бързо лечение. През последното столетие около десет отравяния са били свързани с вида, който сега е групиран като G. marginata.

Ако все пак искате да сготвите гъби - ето рецепта за салата с карамелизирани