Всички сме чували за алкалните храни, но кои са те, какви здравословни ползи носят и какви са основните заблуди, свързани с алкалните диети. Научете всичко важно, което трябва да знаете за тях, от фитнес инструктора и специалист по здравословно хранене Станимир Михов.

Какво е рH? – определение, алкални храни

pH ("potential hydrogen" или "потенциален водород") е показател, който измерва съотношението на положително заредените водородни йони (киселинни) и отрицателно заредените (алкални), в един разтвор. Човешкият организъм поддържа постоянно рН на кръвта и извънклетъчната течност от 7,4. Това pH се смята за неутрално с много лека алкалност (7 е неутрално рН, по-ниско от 7 е киселинно, над 7 е алкално). Храни, които изместват стойностите на pH в алкална среда, наричаме алкални храни. А такива, който намалят pH стойностa в организма ни, наричаме киселинни. Приемът на алкални храни помага на тялото ви да се поддържа в алкално състояние, като по този начин:

- Повишава енергията и обмяната на веществата

- Подпомага храносмилането, понеже зеленчуците съдържат много храносмилателни ензими и фибри

- Засилва имунитета, стимулира оздравителните и регенерационни процеси в тялото

Поддържането на постоянство на средата на организма се нарича хомеостаза. Това означава, че всички системи и процеси функционират в посока да поддържат оптимални стойности на pH. Показателите, по които се съди за КАС (киселинно-алкалното състояние) са pH, концентрация на кислород, въглероден диоксид, излишък на основи, бикарбонати и други.

Снимка: Станимир Михов

Какви са нормалните стойности на показателите на КАС?

- рН – 7,36-7,44 log/mol

- рСО2 – 4,7-5,99 кРа или 35-45 mm Hg

- рО2 – 10,7-13,3 кРа или 80-100 mm Hg

- Стандартни бикарбонати (SB) – 21-25 mmol/l

- Излишък от бази (BE) – от -2,5 до +2,5 mmol/l

Как работи киселинно-алкалният баланс в организма ни?

Всяка храна, която приемаме в тялото ни, води до киселинност или алкалност. Дали една храна е алкална или киселинна се определя от минералното ѝ съдържание. Така например едни от алкално-образуващите елементи са калий, натрий, магнезий, калций, желязо, а киселинно-образуващи са фосфор, сяра, хлор, йод, манган. С всяка внесена храна в тялото ни, ние променяме киселинно-алкалната среда – ако приемаме храна с киселинно pH това означава, че внасяме киселинност. При прием на киселинообразуваща храна, организмът започва да издърпва от запасите ни алкални елементи, за да може да неутрализира тази киселинност и да запази неутралното pH на кръвта и течната среда. Оттук следва, че това какво има в чинията ни, всъщност има голямо значение за оптимално функциониране на нашия организъм.

Как да регулираме алкално-киселинния си баланс:

- При прием на силно киселинна храна, може да добавим и силно алкална, за да постигнем баланс. Например, за една свинска пържола, добър вариант за баланс е голяма салата, включваща високо алкални зеленчуци (спанак, броколи, авокадо).

- Като избягваме или редуцираме храни, които имат високо киселинен състав;

- Като спортуваме и се движим повече – по този начин метаболизмът ни ще се ускори и тялото ни ще обработва и използва храната по-ефективно;

Алкална вода

Лесен начин да се възстанови киселинно-алкалният баланс в организма е приемът на високо алкална вода, т.е. pH е добре да варира между 9,5-10. Голямото количество отрицателно заредени йони я прави мощен антиоксидант. В допълнение, пиенето на йонизирана алкална вода може да помогне за неутрализирането на киселините и да изчистването на свободните радикали от тялото.

На българския пазар може да се намерят различни йонизатори за алкална вода. Ключов фактор при избор на такъв е окислително-редукционният потенциал – ORP. Той трябва да бъде с ниски стойности (от -400mV до -500mV), за да може да се достигнат желаните рН (9,5 – 10,0) на водата. Другият лесен начин за алкализиране на вода са каните за пречистване на вода.

Как да измерим pH в организма си?

Много лесен начин за измерване на киселинно-алкалния баланс в организма са pH тест лентите – намират се в био магазини и в някои аптеки. С тях чрез тест на урина или слюнка можете да получите информация в какви граници е вашето моментно pH.

Алкална диета – основни храни

За да осигурим балансирана диета на организма си, тя е препоръчително да бъде съставена от приблизително 60-80% алкални и 20-40% киселинни храни. Алкалната диета набляга на консумирането на зеленчуци и някои видове плодове – тя е предимно вегетарианска. Месото, яйцата, алкохолът, кафето, пържените храни (и други преработени храни), захарта и содата спадат към групата на киселинните храни. В случай, че те присъстват в менюто ви често, можете да включите повече салати и зеленчуци, за да се запази киселинно-алкалният баланс в организма ви.

Храни с алкален характер:

- Лимон

Дали една храна е киселинно-образуваща не следва от това дали е кисела. Лимоните не само попадат в графата на алкалните храни, но и са една от храните, внасяйки най-много алкалност поради високото ниво на алкални микроелементи. Приемът им помага да се балансира рН на организма и също така осигурява много други лечебни ползи: поради високото съдържание на витамин C – помага при грип и настинки; влиза в ролята на детоксикатор на черния дроб; има анти-бактериални свойства, с което предотвратява много заболявания.

- Кокос

Любопитно е, че за да влезе вода в кокосовия орех, тя се просмуква между множество фибри и бива „филтрирана“ през черупката му в продължение на почти девет месеца. Така образувалото се кокосово мляко е най-богата на електролити напитка в природата. Към днешна дата има над 1500 проучвания, доказващи, че кокосът е една от най-здравословнитe храни на планетата. Ползите от приема му надхвърлят това, което повечето хора осъзнават, тъй като полученото от него мляко (изработено от копра*месестата част, ядката на кокосовия орех) – е истинскa суперхрана. Важно е да споменем, че кокосовото олио не е палмово масло, макар че има абсолютно същия тип кулинарни приложения. Заема ключова роля при алкалните храни, тъй като е единственото олио, което не се окислява при пържене, т.е. запазва алкалният си характер при обработка.

- Ананас

Може би един от най-добрите избори сред плодовете, ако искате да повишите алкалността в организма си. Този вкусен тропически плод е зареден с много витамини и минерали, които са от съществено значение за доброто здраве.  Често се използва като естествено средство за лечение на кашлица, настинки, зъбобол, артрит и храносмилателни нарушения.

- Морков

Морковът е добър източник на витамин А и осигурява много впечатляващи защити за тялото, като противоракови, анти-стареещи и също така може да способства за предотвратяване на сърдечните атаки. Морковът е добър за зрението, тъй като бета-каротинът в него редуцира риска за макулна дегенерация с 40%.* (Когато чувствителните на светлина клетки в макулата постепенно спират да функционират и рано или късно умират).

- Цвекло

Цвеклото е високо антиоксидантен зеленчук, който е изграден от хранителни вещества, които почистват и спомагат детоксикацията на черения дроб. Помага – както на физическото, така и на психическото здраве, като почиства тялото и осигурява необходимата му енергия за лечение на депресия. Съдържащите се в цвеклото хранителни вещества като бетаин, пектин и беталаини (растителни пигменти, от които всъщност идва червеният му цвят) имат мощни противовъзпалителни и фунгицидни свойства.

- Канела

Като добър източник на калций, желязо, манган и фибри, канелата спада също към списъка с алкалните храни. Може да се използва при готвене, печене и допълнително овкусяване, а също така е широко използвана като естествено средство за лечение на здравословни проблеми. Помага за понижаване на холестерола, регулиране на кръвната захар, лечение на инфекции, предотвратяване на рак, облекчаване на артрит и подобряване на мозъчната функция.

В допълнение към този списък, в таблицата отдолу може да се запознаете по-подробно с други алкални и киселинни храни.

Списък с алкални и киселинни храни:

Снимка: Станимир Михов

Висока киселинност в организма ни – как да разберем за нея?

В случай, че често изпитвате част от тези симптоми, то със сигурност е добра идея да добавите повече алкални храни към дневното си меню:

- сутрешна умора

- мигрена

- трудна концентрация

- раздразнителност и разсеяност

- омазняване на косата и кожата

- обилно потене при леки напрягания

- лош дъх и обложен език рано сутрин

- затруднено храносмилане

- неспокоен сън

- болки в тялото и мускулите

Няколко начина за стимулиране на алкалността в организма:

- консумация на повече зелени зеленчуци (краставици, спанак, броколи, маруля, репички);

- прием на вода с лимон;

- двуседмично прочистване два пъти годишно с пресни плодове, зеленчуци и зеленчукови сокове.

Заблуди за алкалните диети:

- Консумацията на киселини храни води до остеопороза

Грешна теория: За да поддържа постоянно нивото на pH на кръвта като неутрализира киселинността от приетите храни, тялото извлича минерали от костите. Това може да доведе до деминерализация на костите и остеопороза.

Всъщност: Бъбреците играят роля за поддържане на рН на тялото без никакво участие на костите.

- Диетата предпазва от рак

Грешна теория: Туморните клетки виреят само в киселинна среда, която предразполага развитието и размножаването им.

Всъщност: Ракът може да се развива, както в алкална, така и в киселинна среда. Веднъж възникнали раковите клетки създават собствена pH среда, различна от pH на кръвта и останалите тъкани.

- pH на кръвта е динамична променлива

Грешна теория: Алкалните диети могат да променят pH на кръвта.

Всъщност: Киселинните и алкалните храни наистина оставят отпечатъци в човешкия организъм – това променя pH на урината, но не може да промени pH на кръвта.

- Алкалната диета води задължително до загуба на килограми

Грешна теория: Диетата води до трайно отслабване.

Всъщност: Ефектът от диетата е строго индивидуален и няма как да действа по един и същ начин (дa води до еднакви резултати). В крайна сметка всичко зависи от приема на калории.

Ако човек приема повече калории, отколкото изразходва, той ще качва килограми, независимо дали консумира алкални храни.

Снимка: iStock

Вкусни предложения как да сe храним, за да стимулираме алкална среда в организма си:

Зареждащо смути – алкална закуска

За 2 порции:

1 бр. авокадо

1/2 краставица

200мл. бадемово мляко

3 с.л. кокосово масло

по 1 с.л. слънчогледово семе и чиа

шепа спанак

25 гр. бадеми и 25 гр. кашу (накиснати от предната вечер)

Енергийни бонбони

180 гр. фурми

1 1/4 чаши суровo кашу

1/2 чаша изсушен кокос

1/2 чаша протеин

2 супени лъжици семена от чиа

1 лимон

1/2 ч.л. хималайска сол

още половин ч.ч. кокосови стърготини (за овалване)

Разбийте фурмите, кашуто и кокоса в кухненски блендер до получаване на ронлива паста. Добавете протеина, семената чиа, сока от изцедения лимон и сол. Разбийте отново, докато не получите хомогенна паста. Разпръснете кокосовите стърготини на плоска повърхност и от пастата оформете малки топчета, които оваляйте в стърготините.

Какво още?

- Страхотен старт на деня дава чаша вода с лимонов сок половин час преди хранене сутрин.

- Крем супа от моркови, тиква или броколи; спаначени кюфтенца; печена сьомга със зелен лук и зехтин; зелена салата с рукола, домати, авокадо – подправена с малко зехтин.

- 14 дни преди започването на алкална диета можете да направите детокс, който изключва консумацията на газирани напитки, алкохол, тлъсто месо, шоколад и изкуствени подсладители. В допълнение е добре да приемате минимум 2 л. течности на ден.

Снимка: Станимир Михов

Заключение

Алкалната диета се препоръчва, ако имате установен алкално-киселинен дисбаланс или като средство за детоксикация на организма. Когато се храните качествено и балансирано и към това добавите движение, тялото ви ще се погрижи за всичко останало без да спазвате конкретни строги и рестриктивни диети. Все пак добавянето на алкални храни към менюто ви винаги е добра идея от здравословна гледна точка.