Хората, които се хранят предимно с месо често пренебрегват зеленчуците и техните полезни свойства. Това е и причината голяма част от тях да са с наднормено тегло – не месото, а наблягането на него. Ако обикновено се придържате към домати, краставици, лук и подобни традиционни зеленчуци, ето какво още да включите в хранителния си режим, за да се чувствствате във форма.



Листата на червеното цвекло


Ако искате тялото ви да получава достатъчно количества калий, то не забравяйте да включите в хранителния си режим и храни, богати на този жизнено важен елемент. Листата от червеното цвекло са чудесен източник на калий – едни от най-богатите негови източници. Не само подземната част на този зеленчук е годен за консумация. Листата му се комбинират чудесно в различни салати и предястия.

 

Копър


Освен че съдържа големи количества витамин С, фибри и фолиева киселина, копърът се гордее и с още една ценна съставка – фитонутриентът анетол. Той не само допринася за блокиране на възпалението, но също така блокира и превръщането на нормалните клетки в ракови. Затова на воля добавяйте от него в салати и ястия – комбинира се успешно с почти всички национални кухни.

 

 

Зеле


Този разпространен зеленчук у нас често е пренебрегван, защото е смятан за не толкова изтънчен като някои негови събратя. И все пак ще е интересно да разберете, че една чаша листа от зеле съдържа само 63 калории, много витамин К, А, Е и антиоксиданти. С всички полезни вещества, които съдържа, зелете има способности да понижи нивата на холестерола. Така че смело го добавяйте в салати и основни ястия.

 

 

Люти чушки


Знаете ли, че лютите чушки съдържат 20 пъти повече капсаицин от нормалните? А какво е капсаицин – вещество, което се съдържа основно в лютивите храни, което доказано има много ползи за здравето - подобрява храносмилането, обмяната на веществата и изгарянето на мазнини.Последни изследвания показват, че лютите чушки са способни да намалят кръвното налягане. 

 

 

Гъби


Още една храна, която предлага прилични количества антиоксиданти и ни пази от болести. Учени открили, че гъбите могат успешно да се справят и с нормализирането на кръвната захар. Вегетарианците обикновено заменят месото именно с тях – засищат глада колкото месото, но съдържат едва четвърт от калориите в него.

 

Патладжан


Наред със своите изключително малко калории на 100 г (едва 35), патладжанът е богат на фибри, желязо и калций - благотворна комбинация, която да ни държи сити и пълни с енергия достатъчно дълго. Зеленчукът съдържа и биофлавоноиди, които успешно се справят с високото кръвно налягане и редуцират стреса.