Мили дами, кой е казал, че за да запазим или върнем финия си силует, означава да се лишим от любимите си десерти?

Вярно е, че живеем в ерата на изобилието от всевъзможни умопомрачителни лакомства. Но е и вярно, че човешкият гений е толкова изобретателен, че винаги е намирал избавление и решение на най-сложните въпроси. А когато нещата опрат до вкусови възприятия и сладки изкушения, тогава въображението се развихря в пълна сила. Особено, когато стане дума за килограми. Деликатна тема за всяка жена. Така че, спокойно можем да подчертаем, че сладкиши, от които не се пълнее, с малко  фантазия и находчивост, лесно можем да си сътворим, като се доверим на щедрите дарове на природата. Прекрасна алтернатива за всички, които са решили да се отърват от някой и друг излишен килограм или да се предпазят от такъв.

Киселото мляко

Подсладено и обогатено с различни вкусове и аромати – пресни или сушени плодове, мед, кленов сироп, ядки, диетични бисквити или бишкоти, киселото мляко се превръща във великолепен, апетитен и здравословен десерт.

То е една от най-използваните и препоръчителни храни в диетичните менюта по цял свят. Прекрасен избор и допълнение към различни ястия и десерти. Киселото мляко, поради ниското си съдържание на мазнини, е вкусен заместител на сладоледа, както е и по-добрата алтернатива на сметаната в много гарнитури и рецепти за сладкиши. Да не говорим за високото съдържание на калций, витамин D и протеини в състава му. Това обаче, което прави българското кисело мляко несравнимо с никое друго са уникалните бактерии, така полезни за имунната и храносмилателната система.

Кое прави киселото мляко истинско >>

 

Печените плодове

Наред с пресния зрял плод, не по-малко добър избор за десерт е и печеният плод. Много плодове, в това число праскови, банани, сливи, ябълки, круши, дюли, мушмули са изключително вкусни и… печени.

Да не говорим за нежното и сладко удоволствие, с което ни дарява незаменимият вкус на печената тиква. Карамелизирани, подправени с канела и поднесени с кисело мляко, те са съвършеният избор за диетичен десерт.

Печена тиква - хубава, топла и сладка >>

Шейковете

В графата на възможностите за избор на сладък и здравословен нискокалоричен финал на обяда или вечерята, попадат и шейковете.

От сполучливата комбинация между плодове и нискомаслено прясно мляко първо – на организма се доставят така нужните ни витамини и минерали, и второ – не се пълнее.

Най-вкусният шейк без калории >>

Плодове в тъмен шоколад

Както всички знаем, тъмният шоколад има редица ползи за здравето. Той е богат на антиоксиданти, които забавят процесите на стареене. Последни проучвания доказват, че умерената му консумация дори предотвратява риска от рак. Тъмният шоколад, също така, благоприятства функционирането на кръвоносната система, регулира кръвното налягане, подобрява паметта, стимулира производството на серотонин – невротрансмитер, отговорен за чувството на благосъстояние и доброто настроение. Остава само да вземете един плод, да го потопите в разтопен тъмен шоколад, да затворите очи и да му се отдадете...

 

Шоколадова приказка >>

Торти за фин силует

Обичате торти, а сте на диета? А как само въздишате по една нежна, пухкава и топяща се в небцето ви сладка тортена радост. Спокойно, проблемът има решение, и то е като си приготвите торта с акцент - плодове, защо не и моркови, овесени ядки, орехи и бадеми, тъмна шоколадова заливка или кокосови стърготини. В същото време замените захарта с мед, маслото и сметаната с цедено кисело мляко, брашното - с грис, и при избора на блат – заложите на пандишпаненото тесто. 

 

Морковена торта с бадеми и ром >>