Изобилието на витамин С и на още куп витамини, като Е, К, от В-групата и редкия Т, високото съдържание на фибри, както и ниската калоричност – всичко това превръща тиквата в незаменим помощник в борбата ни срещу килограмите. Редовната консумация на тиква благоприятства храносмилането, активизира метаболизма, прочиства организма от натрупаните токсини и повишава защитните сили на организма. Тук предложената 5-дневна диета ще ви помогне да се отървете от 3 до 4 кг и да посрещнете зимните дни без страх от вируси и простуди.
1-и ден
Закуска:
100 г кисело мляко (не повече от 2% масленост) + 1 с.л. овесени ядки + 100 г варена тиква
Обяд:
1 пилешко филе
200 г задушена тиква за гарнитура, нарязана на парченца и подправена с щипка сух риган, къри и сол на вкус
1 филийка пълнозърнест хляб
Следобедна закуска:
1 ябълка
Вечеря:
200 г варена тиква, пасирана с малко зеленчуков бульон, 2 с.л. кисело мляко и 1 щипка черен пипер.
Две вълшебства от една тиква >>
2-и ден
Закуска:
1 чаша зелен чай
Парче пилешки гърди върху 1 препечена филийка, намазана с извара
Обяд:
Салата от настъргани:
200 г тиква
1 ябълка
40 г синьо сирене
1 ч.л. зехтин
черен пипер
лимонов сок
1 филийка пълнозърнест хляб
Следобедна закуска:
1 банан
Вечеря:
200 г леко сварена тиква, карамелизирана с малко масло и 1 ч.л. кафява захар.
варен ориз за гарнитура
щипка черен пипер
Тиквен десерт с мед и орехи >>
3-и ден
Закуска:
200 г варена тиква, поръсена с 1 ч.л. счукани орехи, канела и 1 ч.л. мед
Обяд:
120 г рибно филе на пара
пюре от 100 г задушена тиква и 1 резен авокадо
мащерка и ½ ч.л. лимонов сок
1 филийка пълнозърнест хляб
Следобедна закуска:
Шепа сурови ядки
Вечеря:
Порция ориз и парченца тиква, задушени с 1 глава лук
черен пипер и риган
Шепа зелени маслини за акцент