Пържени, варени, бъркани, печени, в кекс, хляб, сладки… Яйцата определено са една от най-разпространените храни, богата на протеини и даващи много енергия. Все пак те са един цял източник на живот. В буквалния смисъл.
Но колкото и обикновено и познато да ви се струва яйцето, всъщност има цели 10 факта, които не знаете за него.

1. Всяка година в САЩ се произвеждат 6,6 милиарда дузини (по 12) яйца.

2. Най-големият производител на яйца в САЩ е щатът Айова.

3. Първите данни за опитомени кокошки са от 1400 г. преди Хр. в Египет.

4. Човек не трябва да надвишава приема на 300 мг холестерол на ден. В едно средно голямо яйце се съдържат 186 мг.

5. Не бива да купувате кутия с яйца, в която има дори едно спукано, защото през пукнатината в черупката влизат бактерии. 



6. В някои яйца има кървава жилка, която се получава заради спукване на капиляр по време на овулацията. Не е препоръчително да ядете тези яйца.

7. Ако случайно счупите яйце, махнете черупката, поставете жълтъка и белтъка в чиста чаша или купичка в хладилника. Може да го използвате до 2 дни.

8. Пресните яйца са с бял, прозрачен белтък, който прилича на облак.

9. Старите яйца са с чист, прозрачен белтък.

10. На въпроса кое е първото – кокошката или яйцето, Аристотел философски отговаря - "Това е само преливане от пусто в празно!".