Срещу преумората и изтощението трябва да се консумира естествена, здравословна храна, от която тялото и умът имат нужда. Стимулиращите напитки с кофеин и енергийни продукти не са храна.

Към редовно поеманите вещества без хранителна стойност се отнасят:

- Кафе

- Алкохолни напитки

- Подсладени безалкохолни напитки

- Пържени, мазни и тлъсти меса

- Облъчвани храни.

- Пушени меса и риби

- Лекарствата

Например витамините А  и С биват разрушавани от кафето и от алкохола. Витамин Е е атакуван от наситените мазнини, които се съдържат в замразените меса.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Продължава на следващата страница

Не може да се поддържате всеки ден само с кафета, кока-кола, солети и пържени картофки, цигари и лекарства срещу главоболие и киселини. Те не осигурят нужните хранителните вещества, напротив

лишават ви от витамини и минерали.

Има голяма доза истина в твърдението, че човек е точно това, което яде и пие.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Храната е пръскана с инсектициди. В полуфабрикатите са вложени консерванти, за да се увеличи трайността им. В крайна сметка те са нездравословни. Унищожават витамините от групата В, които са необходими за здрава нервна система.

Богатите на витамин В3 храни

Продължава на следващата страница

Редовната употреба на алкохол, кафе и кола с никотинови цигари е пряко свързана с недостига на витамин В. Резултатите от това са промени в поведението и психиката - объркване, обезсърчаване, загуба на смисъл в живота.
Опасната хиповитаминоза възниква след много седмици или месеци понижен прием на витамини с храната.

"Всеки човек си строи храм - неговото тяло. Ние всички сме скулптори и художници, а материалът е собствената ни плът, кръв и кости.”, Хенри Дейвид Торо 

Постоянната употребата на високоенергийни, но непълноценни продукти, които съдържат бяла захар и изкуствени подсладители (бонбони, захарни десертчета, кейкове, бисквитки) причиняват главоболие, болки в стомаха или задръстени черва и т.н. Последицата е шепа с лекарства, за да се поддържате здрави, но това ли трябва да бъде? 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Вие сте точно това, което ядете и пиете, затова направете разумен анализ с какво се поддържате.

За балансираната диета може да прочетете тук>>>.