Лечебното растение резене (Foeniculum vulgare) е близко и до магданоза, и до моркова. У нас е известно още като див копър, морач и сминд. Стеблото достига до 1-2 м височина. Венчелистчетата са жълти и цъфтят през юли и август. Расте по Средиземноморието и в по-топлите райони у нас. Като билка се използва под формата на етерично масло и чай от семената. 

Чай от семената на резене е добро средство за облекчаване на болки и подуване на корема. Една чаена лъжичка счукани плодчета от резене се запарват с една чаена чаша вряща вода. Оставя се да се охлади. Прецежда се и се изпива на 2 - 3 пъти. Препоръчва при възпаление на дихателните пътища, заради втечняването на бронхиалната секреция. Така приготвеният чай може да се използва за гаргара при болки в гърлото (фарнигит и ларингит). Жабуренето с него укрепва венците. Чай от див копър се е прилагал като спазмолитично средство срещу кашлица при коклюш и астма. За успокояване се дава чай от семена на копър на хиперактивни деца.

Снимка:Thinkstock/Getty Images
 

Фармакологичната активност на растението се дължи главно на етеричното масло (Oleum Foeniculi), което засилва секреторната функция на стомаха, червата, бронхите и млечните жлези. Основната част на етеричното масло е анетол.

Добър ефект при белодробни инфекции има от разтриване на гърдите с етерично масло от резене в комбинация с евкалиптово масло, които се добавят към бадемово масло като база. Външно приложено, маслото от билката резене облекчава мускулните и ревматични болки.

Отвара от корените се препоръчва при високо съдържание на пикочна киселина в кръвта като подагра.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Резенето е със силна миризма и може да се използва като средство за отблъскване на бълхи.

 

Коренът на резене се използва главно като зеленчук. С него може да се замести целината в много рецепти. Приготвя се на пара или се запича, поръсено със зехтин. Комбинира се с магданоз, лук и чесън. Добавя се при варене на риба, раци или картофи. Подправката се слага накрая. Може да се консумира и в свеж вид към таратор и салата от червено цвекло.

Снимка:Thinkstock/Getty Images


Салата с корен от див копър с ябълка и зърна нар се радва на популярност в средиземноморската кухня.
1 глава корен от резене
1 ябълка
1/4 чаша зърна от нар
Нарязват се корена резене и ябълката на тънки резени. Поръсват се със зърната от нар. По желание се добавя сок от лимон.