Всички сме запознати със суперлативите, с които хлябът от ръж заслужено може да се похвали. Факт е, че ръженият хляб, особено пълнозърнестият, е полезен за здравето и е препоръчително по-често да бъде част от ежедневната ни трапеза. Знаем ли обаче на какво се дължи това?

1. Ръженият хляб е богат на растителни влакнини

Пълнозърнестото ръжено брашно е по-богато на необходимите растителни влакнини в сравнение с пълнозърнестото пшенично брашно. Вътрешната част, или нишестената ендосперма на ръжените зърна има значително по-високо съдържание на растителни влакнини от пшеничните зърна, поради което ръженото брашно, когато не е пълнозърнесто, също е с по-високо съдържание на растителни влакнини от бялото пшенично брашно. Растителните влакнини стимулират функцията на червата и намаляват риска от запек. Разтворимите влакнини също така увеличават вискозитета на хранителната маса, поради което забавят изпразването на стомаха и тънките черва. Това води до увеличаване чувството на ситост, което може да намали хранителния прием.

2. Ръженият хляб има по-нисък гликемичен индекс

Увеличеният вискозитет на хранителната маса води до забавено разграждане на нишестето, което се съдържа в ръженото брашно. Поради това нивото на повишаване на глюкозата в кръвта след консумация на ръжено брашно е по-малко в сравнение с това, предизвикано от пшеничното брашно, т.е. по-ниският гликемичен индекс на ръжения хляб допринася за по-стабилното ниво на кръвната глюкоза при неговата консумация и прави ръжените видове хляб подходящи за диетата при хора диабет тип 2, както и за намаляване риска от неговото развитие.

3. Понижава холестерола

Доказано е, че бета-глюканът, на който е богато ръженото брашно, намалява повишените нива на лошия холестерол и тригицеридите в кръвта.

4. Подобрява функцията на храносмилателната система

Ръжта съдържа по-малко нишесте от пшеницата и повече свободни захари, от които доминират фрукто-олизахаридите. Заедно с растителните влакнини те оказват стимулиращо действие върху полезната чревна микрофлора, специално върху бифидо- бактериите, т.е. проявяват пребиотично въздействие. Пребиотиците отказват благоприятен ефект върху чревния баланс и в резултат подобряват функцията на храносмилателната система.

5. Богат е на минерали и витамини

Ръженият хляб съдържа 30% повече желязо, два пъти повече калий и три пъти повече натрий от обикновения хляб! Ръженият хляб е сред най-препоръчваните храни срещу анемия. Освен всичко, той е съкровищница и на витамини. Външният слой на ендоспермата на ръжените зърна подобно на пшеницата е богат на минерали и витамини, особено на тези от В група.

6. Ръженият хляб оказва антиоксидантно въздействие

Това си удивително качество, ръженият хляб дължи на ръжените зърна. Те от своя страна съдържат полифеноли, които имат антиоксидантно действие.

7. Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания

Изследвания установяват факта, че при хора, които консумират редовно такъв хляб, болестите на сърцето и други сърдечно-съдови заболявания се срещат до 30% по-рядко, в сравненияе при консуматорите на белия хляб.

И един ценен съвет:
Не забравяйте, че най-добрият ръжен хляб е този, който е приготвен без мая! Освен това, за да е наистина полезен за здравето, трябва да е приготвен от покълнало жито! Това ще го направи по-беден откъм  мазнини и захари, особено характерни за белия хляб. Така че, мили дами, и повечко да си похапвате от този хляб, това изобщо не бива да ви притеснява, че ще сложите някой и друг килограм отгоре!