Атопичният дерматит е хронично възпалително кожно заболяване, което се характеризира със суха кожа, силен сърбеж и чести кожни обриви.

Заболяването засяга не само кожата, но и качеството на живот на пациентите, предизвиквайки физически и емоционален дискомфорт. В България, над 200 000 възрастни и 400 000 деца живеят с атопичен дерматит и се нуждаят от ежедневна грижа и подкрепа за контрол на състоянието си.

По случай Световния ден за информираност за атопичния дерматит, Асоциация „Грижа за пациента“ и Асоциация на пациентите, активни в здравеопазването (АПАЗ), организираха среща на експерти и пациенти в София. Сред участниците бяха дерматологът доц. д-р Жана Казанджиева, неврологът д-р Нейко Нейков, дерматологът д-р Катя Захариева и представителят на Портал на пациента – Елена Цонева-Папуджиева.

Те представиха полезна информация за Атопичният дерматит и как засегнатите да се справят със състоянието си.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ?
Атопичният дерматит е състояние, при което кожната бариера е увредена и не може ефективно да задържа влагата. Това води до хронична сухота и възпаление, сърбеж и поява на обриви.

Снимка: Canva

Основната причина за появата на атопичен дерматит са генетичните аномалии на кожната бариера. Те предизвикват прекомерна сухота на кожата и повишават нейната пропускливост към външни агресивни фактори от околната среда. Заболяването е свързано и с повишено производство на имуноглобулин Е (IgE), което създава имунен отговор към различни дразнители.

Хората с атопичен дерматит са генетично предразположени към това заболяване, като близо 80% от децата с екзема имат фамилна анамнеза за заболяването.

 

ДИАГНОСТИКА НА АТОПИЧНИЯ ДЕРМАТИ
Атопичният дерматит се проявява с обостряне и се характеризира със суха, пореста кожа, червени петна, везикули, корички и оток. Всичко това е придружено от силен сърбеж, който води до разраняване на кожата. Петната могат да се появят по различни части на тялото, включително лицето (особено при малки деца), ръцете, краката, китките и често в гънките на кожата.

Диагностицирането на атопичен дерматит се основава на клиничен преглед и анамнеза.

ЛЕЧЕНИЕ НА АТОПИЧНИЯ ДЕРМАТИТ
Добрата новина е, че с помощта на съвременните терапии българските пациенти с тежък атопичен дерматит вече могат да подобрят значително качеството си на живот.

Качеството на живот на пациентите у нас значително се е подобрило, откакто в България са налични иновативни терапии с малки молекули (JAK инхибитори), които блокират възпалението в клетките. Тези терапии позволяват на пациентите с умерен до тежък атопичен дерматит да подобрят качеството на живот. Към май 2024 г. в Европа на тези терапии се доверяват над 163 500 пациенти с отлични резултати.

 

Дерматологът д-р Катя Захариева споделя своя опит с прилагането на терапията инхибиторите при пациенти с атопичен дерматит:

„Още първата ми пациентка, на която приложих това лечение, ми каза: „Вие ми спасихте живота“. За съжаление, голяма част от пациентите все още не са информирани за тази възможност за лечение.“

АТОПИМЕТЪР – НОВ ОНЛАЙН ИНСТРУМЕНТ ЗА ПАЦИЕНТИ С АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ
За да помогне на пациентите да оценят тежестта на заболяването си и да намерят подходящо лечение, в Портала на пациента вече е наличен нов онлайн инструмент – АТОПИМЕТЪР.

Под формата на кратък тест, хората с атопичен дерматит могат да установят как болестта влияе на ежедневието им и в реално време да получат персонализиран отчет с резултати. Този отчет може да бъде обсъден със специалист дерматолог за евентуално адекватно лечение.

 

ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА АТОПИЧНИЯ ДЕРМАТИТ ВЪРХУ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ
Атопичният дерматит влияе върху много аспекти на живота на пациента. Според мащабно проучване на Европейската федерация на асоциациите на пациентите с алергии и заболявания на дихателните пътища (EFA), 1 от 4 пациенти не може да се справи с контролиране на заболяването.

Снимка: Canva

Много пациенти изпитват усещане за вина (39%) заради честото чесане и неувереност в себе си (31%). Те често се срамуват от заболяването си и се опитват да го прикрият, като 61% от тях ограничават избора на дрехи. Емоционалното въздействие на атопичния дерматит може да бъде значително – 32% от пациентите се чувстват нервни, а 28% изпитват затруднения съсредоточаването и притеснения за бъдещето си.

Заболяването често се свързва и с други здравословни проблеми - четирима от пет души с атопичен дерматит имат и други заболявания, като 30% страдат от астма, а 35% - от алергичен ринит. Атопичният дерматит е свързан и с по-висок риск от психични разстройства, включително тревожност, депресия и суицидни мисли, особено при по-тежките форми на заболяването.

НАРУШЕНИЯ НА СЪНЯ – СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ ПРИ АТОПИЧНИЯ ДЕРМАТИТ
Нарушенията на съня са един от най-тежките аспекти на атопичния дерматит. Според невролога д-р Нейко Нейков, 47-80% от децата и 33-80% от възрастните с атопичният дерматит страдат от проблеми със съня.

Честите пробуждания и сърбежът водят до значително нарушение на качеството на съня, което допълнително влошава състоянието.

Най-ефективното лечение на нарушенията на съня е контролът на самото кожно заболяване, обяснява Според д-р Нейков. Традиционните методи като употребата на валериан, триптофан и мелатонин са доказано неефективни и дори могат да бъдат вредни.