Да бъдем съвършени, фини, елегантни и изискани – нещо за постигането, на което трябва да вложим старание и да живеем здравословно. Няма да ви караме да гладувате, нито да пречиствате организма си с плодови сокове. Просто следвайте няколко правила в кухнята и избягвайте основните грешки там, от които дебелеем най-много.
Не готвите с правилната мазнина
Много видове олио и масло не са пригодени за висока температура и топлинна обработка. Съответно те не са подходящи за готвене. Така например зехтинът е изключително подходящ за салати и добавяне в края на готвенето на всяко ястие, но по-добрият избор за готвене и термична обработка са палмовото и кокосовото масло. От животинските подходящи са маслото и лойта. Обяснението е съвсем просто – когато готвите със зехтин например (както и с маргарин), неговите хранителни съставки не са устойчиви и лесно се разрушават, водейки до създаването на други, които пък са вредни за здравето.
Правите лоша преценка на порциите
В старанието да задоволим глада си, при сервирането слагаме повече, отколкото бихме изяли. Когато вече е в чинията ни досвидява да го хвърлим и го изяждаме почти на сила. Ето това е лоша преценка на порциите. Вместо да постъпвате по подобен начин със стомаха и фигурата си, то сипете половината от порцията, която сте замислили. След това, ако все още сте гладни, ще станете и ще допълните порцията.
Не замествате заместими продукти в рецептите, които са здравословни
Следенето на точната рецепта и съставки в нея е важно за крайния резултат. Това никой не го оспорва. Но, ако сте решили кухнята ви да е здравословна, то трябва да се научите да замествате съставки. Така, ако трябва да сложите 200 мл сладка сметана в дадена рецепта, то може да поставите половината от нея, а другата да я набавите с друг продукт – например пюре от авокадо. Идеята е ястието да стане по-здравословно и по-нискокалорично, но да запази превъзходния си вкус.