Затоплянето на мляко в микровълнова фурна може да се случва много по-бързо от топлене на котлона, но трябва да знаете как да го правите правилно.
Има проблема, които може да възникнат, ако слагате чаша с мляко в микровълновата. Един от тях е, че млякото на дъното може да загори. Друг включва появата на неприятен слой на повърхността на млякото. И въпреки че пиенето на леко загоряло мляко няма да навреди сериозно на организма ви, честно казано, то няма да е най-приятната на вкус напитка.
Според някои учени млякото не губи полезните си свойства, след като бъде загрято в микровълнова фурна. Според други така обаче се губи възможността температурата да се контролира. Прегрятото мляко може да бъде твърде горещо за пиене и да причини изгаряния в устата.
Как да загрявате млякото правилно
Изберете подходящ съд за мляко. Не препълвайте. Не забравяйте да оставите разстояние от около 3 см между ръба на чашата и линията на млякото. Така ще избегнете случайно преливане, ако кипне.
Поставете съда с млякото в микровълновата фурна и загрейте за 15 секунди.
След това извадете млякото и го разбъркайте добре, за да предотвратите залепването му за дъното.
Сложете съда обратно в микровълновата и продължете да загрявате на интервали от 15 секунди. След това отново извадете млякото и разбъркайте. Щом видите, че от чашата се вдига пара, значи е достатъчно топло.
Обикновено са необходими между 45 и 60 секунди, за да се загрее приблизително 250 ml мляко в микровълновата фурна.