На 1 юни, Денят на детето, стартира първото издание на единствения по рода си Театрален фестивал на независимите театри и творци, работещи за деца, "Веселият Патиланец"!

Фестивалът ще вдигне завесите си от 1 до 6 юни на Откритата сцена в IV микрорайон на ж.к. "Люлин" (ул. "Никола Беловеждов" и бул. "Захари Стоянов" до 96-о училище).

Целта на Фестивала е да обогати културния календар на столицата, да спомогне развитието на културните събития в периферията на града, да популяризира творчеството на независимите трупи и артисти и да създаде условия за общуване и творчески контакти.

Продължава >>

Официалното откриване ще започне в 11 часа

В него ще се включат артистите от Театър Абсурд, а заедно с тях шанс да се изяват на сцената ще имат и малчуганите от публиката.

В първото издание на фестивала ще вземат участие още: "Рисувани приказки с Бате Ицо" на Образователен театър гр. Варна, Театър Шило с "Красавицата и звяра", Симона Нанова и Томас Имов с Музикалната куклена пиеса "Привет, магьосници и сбогом", Ариел Театър с "Трите прасенца", Театър Искра с "Фолклорни ритми", "Клоунски приказки" на Театър Хенд, "Мечо Пух" на Театър Усмивки, "Приказки от прежда" на Илкова Театър, "Анима алегра" на Жар Театър и "Кокошка с брошка" на  Център за изкуства "За Родопите".

>>

Част от постановките са отличени с множество международни награди

Музикалната куклена пиеса "Привет, магьосници и сбогом" по приказки на френския писател Пиер Грипари, с режисьор Ваня Иванова, музика Методи Иванов и сценография Свила Величкова, е носител на награди на международните фестивали "Златен делфин", Варна-93, Загреб-94, Марибор-94, Саарбрюкен-95 и "Бурборак", Сливен-98.

Спектакълът "Кокошка с брошка" също е носител на множество национални и международни отличия - Номинация за куклено изкуство от САБ за наградите "Икар" 2006, първа награда за най-добър български спектакъл от Холандското жури на XV международен куклен фестивал "Двама са малко, трима са много", Пловдив 2006; награда за изключително актьорско майсторство на Десислава Минчева на XV международен куклен фестивал "Двама са малко, трима са много", Пловдив 2006; Най-добра актриса на Десислава Минчева на 2-рия фестивал за спектакли с един актьор "Стар Гала" в Бакъу, Румъния, през април 2007; Най-добра актриса на Десислава Минчева на 2-рия фестивал "Албамоно 2007" в Корча, Албания, през май 2007; Награда за най-добра женска роля на Десислава Минчева на 2-рия фестивал за кабаретно изкуство "Гумбекови дни" в Загреб, Хърватска, през март 2009.

Фестивалът се организира с подкрепата на Министерството на културата и Съюза на артистите в България.

Към програмата >>

Eто и пълната програма на това приказно събитие, посветено на децата:

1 юни
11.00 ч – Откриване с шоу – Театър Абсурд
18.00 ч – Рисувани приказки с Бате Ицо – Образователен театър гр. Варна

2 юни
11.00 ч – Красавицата и звяра – Театър Шило
18.00 ч -  Привет магьосници и сбогом – Симона Нанова и Томас Имов

3 юни
11.00 ч – Трите прасенца – Ариел Театър
18.00 ч – Фолклорни ритми - Театър Искра

4 юни
11.00 ч – Клоунски приказки - Театър Хенд
18.00 ч – Мечо Пух – Театър Усмивки

5 юни
11.00 ч – Приказки от прежда – Илкова Театър
18.00 ч – Анима алегра – Жар Театър
 
6 юни
11.00 ч – Кокошка с брошка –  Център за изкуства "За Родопите"
13.00 ч – Дискусия – на тема "Проблемите на частния театър"
18.00 ч – Закриване