Наред с неоспоримия факт, че витамин С е незаменим и необходим за човешкото здраве, той е и от изключително значение за развитието на детския организъм. Той е свързан с жизненоважни процеси в тялото на човека и един от най-често приеманите със или без лекарско предписание витамини.

Свойства на витамин С

Витамин С учасва в обмяната на белтъците и въглехидратите, в синтеза на някои хормони, във формирането на съединителната и костната тъкан, в поддържането на еластичността на кръвоносните съдове. Той е необходим за усвояването на желязото – основния преносител на кислорода. Като мощен имуностимулатор, този витамин оказва съществено влияние върху детоксичните и защитните процеси в човешкия организъм. Подобрява дейността на белите кръвни телца, които от своя страна имат функцията да откриват и унищожават бактериите, вирусите и дори раковите клетки. Витамин С е изключително важен антиоксидант! Той успява да засили действието на други много ценни антиоксиданти – витамини А и Е.

 

Дневни нужди

Потребностите от витамин С са сравнително високи – от 40 до 120 мг дневно. Те обаче са значително по-високи при децата, бременните, кърмачките и при преболедувалите тежки инфекции или претърпелите оперативни интервенции. Кърмачетата се нуждаят от 30 мг витамин С дневно, децата – от 40 до 70 мг, а бременните и кърмачките – от 90 до 120 мг.

 

Източници на витамин С

Човешкият организъм не може да образува витамин С, поради което наличието му зависи изключително от неговия внос с храната. Особено богати на аскорбинова киселина са:

• Шипките
• Касисът
• Ягодите
• Цитрусовите плодове
• Черешите (Ацерола)
• Дренките
• Лападът
• Копривата
• Тъмните листни зеленчуци
• Чушките
• Магданозът
• Мащерката и др.

Количеството на витамин С в 100 г от тях е между 50 и 1000 мг. Източници на витамин С са готовите детски храни, които са обогатени с него и позволяват равномерния му и пълноценен целогодишен прием.

Предвид потребността от витамин С се препоръчва хранене на кърмачетата по възможност с готови детски храни, а след 1-годишна възраст – осигуряване ежедневно в менюто им на ок. 250 г плодове и 300-350 г зеленчуци!