Бил и Мелинда Гейтс обявиха в Туитър, че се разделят.

„След дълго обмисляне взехме решение да сложим край на нашия брак. През последните 27 години отгледахме три невероятни деца и създадохме фондация, която се грижи хората по целия свят да имат по-добър и продуктивен живот. Продължаваме да вярваме в тази мисия и ще продължим да работим заедно във фондацията, но няма да сме двойка в живота. Молим за уединение, за да се подготвим за новия си начин на живот“ – се казва в съобщението.

Милиардерът, филантроп и създател на Microsoft Бил Гейтс се ожени за Мелинда на 1 януари 1994 г. Сватбата бе на хавайския остров Ланай.

Двойката има един син – Рори Джон (21 г.), и две дъщери – Фийби Адел (18) и Дженифър Катрин (25).

Двойката през 1998 г.
Снимка: Getty Images

След като завършва колеж, Мелинда започва работа в Microsoft.

„Видях я на една среща на търговския отдел в Ню Йорк. Някъде седмица по-късно я срещнах на паркинга и я попитах дали иска да се видим след работа“ – разказва Бил Гейтс в интервю за Си Би Ес през 2017 г.

През 2019 г. Мелинда говори пред списание „Пийпъл“ по повод 25-та годишнина от брака им.

„Когато той трябваше да вземе решението за брак, бе пределно откровен, че се колебае не заради мен, а дали ще успее да балансира между работата и семейния живот“ – споделя тя.

В друго интервю тя разказва, че с Бил се живее лесно, но я ядосват ситуации като тази: „Имам нужда от помощ да приготвя багажа, колата и да изляза с трите ни деца, а в това време той е погълнат от четенето на книга за Чърчил“.

Двойката няма предбрачен договор и ще раздели имуществото си чрез споразумение. Списание „Пийпъл“ се е сдобило с копие на молбата за развод, подадена от 56-годишната Мелинда, в която пише, че „връзката им е безвъзвратно разрушена“.