През последните двайсет години Мелинда Гейтс се стреми да помага на нуждаещите се. Многобройните ѝ пътувания я карат да осъзнае, че прогресът на едно общество днес зависи от защитата на правата на жените и на тяхната сила.

„Ето защо трябваше да напиша тази книга – заявява тя. – Исках да споделя с вас разказите на хора, които ме вдъхновиха. Мечтая всички ние да открием начини да помогнем на жените да развият потенциала си.“

Затрогващият разказ на една от най-влиятелните жени в света поразява с искреност и изобилие от факти – от стряскащите данни за детски бракове и липса на контрацептиви до неравенството на работното място. За пръв път Мелинда говори откровено за личния си живот и за отношенията си със своя съпруг Бил Гейтс. И убедително показва, че именно сега имаме възможност да променим света. И себе си.

Бил Гейтс коментира книгата така:
Щях да го кажа дори и да не бях женен за автора: „Няма връщане назад“ е страхотно четиво. Една мъдро, откровено и красиво написана книга за това как издигането на ролята на жените издига всички (никой, който познава Мелинда, няма да се изненада). Въпреки че книгата ѝ отне около година, по някакъв начин тя работи върху нея през целия си живот. „Няма връщане назад“ е за жените, които са вдъхновили Мелинда – като се започне от собствената ѝ майка, мине се през колегите ѝ в „Майкрософт“ и се продължи с невероятните учени, фермери, педагози и лидери, с които се среща и днес покрай работата си в нашата фондация.

Но за мен истински впечатляващото в книгата ѝ е как съчетава майсторската работа със сухите данни със способността си да разказва силни истории за отделните жени, които е срещала. В един особено запомнящ се пасаж Мелинда пише как понася гледката на хора в отчаяни обстоятелства: „Всички ние трябва да допуснем сърцата ни да бъдат съкрушени – това е цената да си до някой, който страда“. Сърцата ви ще бъдат съкрушени многократно, докато четете тази книга. Но още по-често ще се чувствате просветени и вдъхновени.

Препоръчвам ви да закупите тази книга. Мелинда ще дари за благотворителност всички пари, които получи от нея.

Мелинда е най-важната личност в живота ми – невероятна съпруга, майка, партньор и приятелка (а сега и завършен автор!). Имам късмет, че сподели прозренията си с мен през всички тези години и се радвам, че сега ги споделя и с останалия свят.

Барак Обама с Мелинда и Бил Гейтс на събитие на Gates Foundation в Ню Йорк, 2017 г.
Снимка: Getty Images

Бившият американски президент Барак Обама също е написал рецензия:
„Когато издигаш ролята на жените, издигаш всички – семейства, общности, цели държави. Този подход е подкрепен с изследване и с безброй примери от реалния живот. В книгата си Мелинда разказва историите на вдъхновяващи хора, които е срещнала чрез работата си по целия свят. Тя работи с данни и онагледява по въздействащ начин въпросите, които се нуждат от вниманието ни – от детските бракове до дискриминацията на работното място. Наричал съм Мелинда нетърпелива оптимистка и ето какво ни предлага тя тук – призив да се захванем с тези проблеми и непоколебима вяра, че разрешаването им е наистина възможно.“

Нашата успяла сънародничка Кристалина Георгиева споделя:
„288 страници, коити вдъхновяват всички нас (включително и мъжете) да се борим още повече за равенство между половете – защото когато жените успяват, успяват всички.“

Следва откъс от книгата, предоставен ни от издателство „Обсидиан“. Преводът е на Надежда Розова.

Снимка: Обсидиан