Повечето срещи и разговори за Бил Гейтс в последно време съвсем логично са свъзани с COVID-19 пандемията, но често създателят на "Майкрософт" и един от най-богатите хора в света е питан какво чете и гледа по време на карантината.

Известен като страстен читател, Гейст обича да говори за добрите книги, на които попада и редовно препоръчква списъци с книги, които не пропускаме да ви представяме.

Е, нека сега видим кои книги препоръчва за четете Гейтс през лятото на 2020 г. - както и други неща, които да правите вкъщи през карантината заради новия коронавирус.

1. "Изборът от д-р Едит Ева Егер" (Dr. Edith Eva Eger - The Choice)

Тази книга е отчасти представлява мемоари, отчасти - ръководство за лечението на психологически травми. Егер е едва на шестнадесет години, когато заедно със семейството й са изпратени в концлагера Аушвиц. След като преживя невероятни ужаси, тя се мести в САЩ и става психотерапевт. Уникалният опит в миналото й дава невероятна проницателност и смятам, че много хора в момента ще могат да намерят утеха в нейните предложения как да се справят с трудните ситуации.

2. "Облакът Атлас" от Дейвид Мичъл (David Mitchell - Cloud Atlas)

Това е роман, за който ще мислите и говорите дълго време, след като го завършите. Сюжетът е малко труден за обяснение, защото включва шест взаимосвързани истории, които се случват през различни векове (включително една, която особено харесвам - за млад американски лекар на ветроходен кораб в южния Тихи океан в средата на 18 век). Но ако сте в настроение за наистина завладяваща история за най-доброто и най-лошото от човечеството, мисля, че ще се почувствате толкова увлечени в нея, колкото и аз.

3. "Пътешествието на живота ми: Уроците, които научих за 15 години като главен изпълнителен директор на "Уолт Дисни" от Боб Айгър (Bob Iger - The Ride of a Lifetime)

Това е една от най-добрите бизнес книги, които съм чел от няколко години насам. Айгър върши страхотна работа, обяснявайки какво всъщност е да бъдеш изпълнителен директор на голяма компания. Независимо дали търсите бизнес прозрения или просто забавно четиво, смятам, че всеки би се наслаждавал на неговите истории за управлението на компанията "Дисни" по време на едни от най-преобразуващите времена в нейната история.

4. "Добра икономия за лоши времена" от Абхиджит Банерджи и Естер Дюфло (Abhijit V. Banerjee, Esther Duflo - Good Economics for Hard Times)

Абхиджит Банерджи и Естер Дюфло спечелиха Нобеловата награда за икономика миналата година и са двама от най-умните икономисти, които работят днес. За наше щастие, те също са много добри в това да направят икономическата наука достъпна за обикновения човек. Най-новата им книга обхваща неравенството и политическите разделения, като се фокусира върху богати страни като САЩ.

5. "Големият грип" от Джон М. Бари (John M. Barry - The Great Influenza)

В момента преживяваме безпрецедентно време. Но ако търсите историческо сравнение, грипната пандемия от 1918 г. е доста близък пример. Бари ще ви научи на почти всичко, което трябва да знаете за една от най-смъртоносните зарази в човешката история. Въпреки че 1918 г. е много различно време от днешното време, книгата е добро напомняне, че все още се справяме с много идентични предизвикателства.

Други книги, които също да прочетете:

"The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness" от Анди Пъдикомб

"Moonwalking with Einstein" от Джошуа Фоер

"The Martian" от Анди Уеър

"A Gentleman in Moscow" от Еймър Тауълс

"The Rosie Trilogy" от Греъм Симсън

Бил Гейтс споделя също сериалите и филми, които обича да гледа в момента.

Такъв е "Pandemic: How to Prevent an Outbreak" - документална поредица по "Нетфликс", която ни запознава с четирима души, работещи много усилено в различни части на света за предотвратяване на епидемии.

"Някои от сериалите, които гледаме с Мелинда, включват "A Million Little Things", "This Is Us" и "Ozark". И най-накрая смятам да гледам "Аз, Клавдий" (I, Claudius) - сериал на Би Би Си от 1970 г. За времената на Римската империя - след като прочетох възторжено ревю в "The Economist", споделя Гейтс.

Преди няколко седмици гледах отново един от любимите си филми - "Шпионски игри" (Spy Game) с участието на Робърт Редфорд и Брад Пит. Филмът крие много добри попадения, така че не искам да ви издавам сюжета. Не много хора са чували за този филм, но вероятно съм го гледал 12 пъти, казва Гейтс.

Вижте още идеи от Бил Гейтс за времето под карантина в блога му Gates Notes.