Интервю с д-р Детелина Стоичкова
Неонатолог в МБАЛ „Надежда“

Мама, татко и аз: Родителски умения – какво е най-важно да знаят родителите относно грижата за новороденото?

Д-р Детелина Стоичкова: Нещата, които родителите трябва да знаят, са много. Препоръчително е за повечето родители да посещават училищата за родители. Тук в отделението също им обясняваме какво трябва да правят, като по-специално ние имаме повече контакти с майките. Първото и най-важно нещо е, когато детето се прибере вкъщи, хората които влизат отвън винаги да си измиват ръцете, защото кожата на бебето е много ранима и много чувствителна.

През първия месец най-важното е храненето на бебето. Режимът на хранене, трябва да е такъв, че детето да наддава около 200 грама на седмица през първите 3 месеца или по 800 грама на месец. Ако бебето е само на кърма, може да не се спазват стриктно часовете, а да се кърми при поискване. При всички случаи, ако майката не може да прецени и мисли, че детето не се храни добре или просто не е убедена в това, което изяжда - трябва да направи пробно кърмене, което протича така: както е облечено детето се мери, след това се кърми и след това отново се измерва. Разликата в теглото е поетата кърма. Хубаво е родителите да знаят приблизително какво количество кърма трябва да поема бебето, защото някои родители като знаят, че в родилния дом детето яде около 30 грама на третия ден и си мислят, че така трябва да яде до края. Почти всеки ден трябва да се увеличава с поне по 10 грама количеството на едно хранене. Така че някъде около 10-15 ден в зависимост от ръста и теглото на детето, то трябва да стигне до 100 грама на ядене.

Първата баня на най-спокойното бебе в света>>

Другото важно нещо, което трябва да знаят, е че температурата в помещението, където се отглежда детето трябва да бъде около 22 градуса. Температурата на водата за къпане на бебето трябва да бъде около 37 градуса, колкото и температурата на тялото. За къпането е необходим само един шампоан, който да се използва и за главата и за тялото. След къпане детето трябва да се подсуши добре, да се третира пъпчето, ако все още не е паднало - със спирт, за да може да изсъхне. Препоръчително е да се намаже с бебешко олио или тоалетно мляко в зависимост от сезона. Хубаво е да се знае, че температурата на самото дете е 37 градуса. Най точно се мери в дупето, като се маха половин градус. Освен това в първите дни, след като се адаптира в домашната обстановка, трябва да започне да се извежда и навън за 5 – 10 мин., за да се закалява.

Родителите трябва да са подготвени и запознати с преходните състояния, които се наричат адаптационен синдром. Могат да се появят хормонални обриви, понякога може да има и жълтеница, която да е в границите на нормата. Важно е родителите да имат добър контакт с личния педиатър на бебето и да му задават въпросите, които ги интересуват, той може да ги насочи най-добре.

 

 

Мама, татко и аз: Хранене и грижа за недоносеното бебе

Д-р Детелина Стоичкова: Всъщност недоносеното бебе обикновено ние го изписваме от болницата, тогава когато е в стабилно състояние и затова обикновено родителите нямат голям проблем. По-трудно е по време на престоя в болницата. Тогава по-трудно се захранват, понякога със сонди и т.н. Трябва да се знае, че за недоносеното бебе храната е по-различна. Кърмата е най-доброто нещо, ако майката има възможност. Но ако няма кърма, трябва да се даде специална храна за недоносени, която в по-малко количество съдържа повече калории, за да може по-бързо да наддава детето. Или ако кърмата е малко, трябва да се дохранва с такава храна, независимо на коя фирма е. Най-добре е храната, която е започната в родилното отделение да се продължи вкъщи. Според мен при недоносените деца трябва да има строг режим, а не да се храни при поискване. Часовете трябва да бъдат строго регламентирани. Ако бебето не може да изяжда достатъчно количество и не наддава добре на 3 часа, може да се промени на два часа или на два часа и половина да се храни, но трябва да се следи точно. Дори според мен, при недоносените, ако майката кърми, трябва да има кантар, за да знае какво изяжда бебето. Опитът ми и в тази болница и преди това, показва, че след като ние изпишем бебето, майката трябва много стриктно да следи какво количество храна поема детето. Проблемът е, че понеже стомахчето му е малко, то се засища от по-малко и все по-малко и когато дойде на контролен преглед се оказва, че бебето тежи по-малко отколкото, като е било изписано. Тогава се появява и жълтеница. Така че задължително трябва да има строг режим на хранене и бебетата които са по-малки трябва и през нощта да се хранят, докато се стабилизират и започнат да наддават нормално.

Експеримент: за мека кожа на сухо дупе>>
 

 

 

Мама, татко и аз: Какво да прави майката, ако бебето непрестанно иска да суче? А ако няма апетит?

Д-р Детелина Стоичкова: Всъщност бебето едва ли ще иска непрестанно да суче – по скоро, ако е неспокойно може да се успокоява със сукане. Според мен независимо от това, което се говори на родителите за кърменето, че е най-добре бебето да се кърми по всяко време, все пак трябва да се направи някакъв режим. Храненето по 20 пъти не е добре нито за майката, нито за бебето – стомахът на бебето има нужда от почивка и време за обработка на приетата кърма, и майката също има нужда от почивка. Обикновено, докато са още в нашата клиника, ние се опитваме да им създаваме някакъв режим на кърмене. Разбира се, това не трябва да бъде стриктно. Ако бебето се събуди половин час по-рано или по-късно и е гладно, трябва да се нахрани. Това е валидно дори когато става дума за бебе, хранено с адаптирано мляко. Не трябва да има строги часове, но не трябва да бъде и абсолютен хаос, защото няма да може нито майката да се грижи добре за детето, нито то да се чувства комфортно.

Майката, която къпе бебето си веднъж на 10 дни>>
 

През нощта бих посъветвала, ако детето се събуди да се нахрани, а да не му се дава вода, защото, за да се събуди то е гладно, а водата само ще удължи периода на плач, след това то може да не се успокои и ще трябва пак да се накърми, възможно е и да започне да повръща и се получава едно объркване. Така че, ако пък има много силно развит сукателен рефлекс, може да се даде някаква залъгалка, но да не се прехранва детето. Защото има случай, колкото го държи майката на гърдата, толкова да яде, но ако бебето не може само да прецени кога да спре после започва да повръща.

Всъщност аз нямам впечатление бебе да няма апетит. Може би по-малките бебета, особено недоносените по-бавничко ядат. В такъв случай може да им се помогне в началото, като майката предварително изцеди малко, за да може кърмата да потече по-лесно. Ако са на адаптирано мляко може да се даде биберон с по-голяма дупка, защото те нямат сила и се изморяват, не че нямат апетит. Освен това майките казват „Ами то не иска да яде”. Ако детето повече от един час след хранене, не иска да яде просто трябва да се дръпне брадичката, да се даде гърдата или да се сложи биберона и то дори, когато спи започва да яде.

 

 

Относно даването на вода - не е нито отречено, нито се дават много препоръки да се пие вода. Ако детето е на кърма самото то не иска да пие вода, но има случаи, когато родителите дават подсладени чайове, вода и всъщност детето предпочита да изяде сладкото нещо. Кърмата също е сладка, но това е по-сладко и като си напълни корема с чай или с вода, то не иска да яде. Затова моят съвет е особено тези деца, които са недоносени, да не им се дава вода, просто стомахчето им е малко и трябва да се пазят и да се дава само храна. Но иначе ако едно дете не яде, то трябва да се търсят други причини. Не може да няма апетит – или е болно, или трябва да се изследва кръвна картина, урина. Обикновено децата, които имат бактерии в урината нямат апетит. Здравото новородено не може да няма апетит.

Капричио за нощните бдения на майките>>

Мама, татко и аз: Гимнастика на бебето – нужна ли е? Как и кога се прави?

Д-р Детелина Стоичкова: Гимнастиката започва от третия месец. От първия месец се правят масажи, а от третия месец започва гимнастиката. Гимнастиката е наистина много добра за детето, защото в първите месеци, още интраутеринно и след като се роди детето е с повишен мускулен тонус. То стои в една ембрионална поза и така и спи. В третия месец вече мускулатурата трябва да се отпусне и тонуса вече да не е толкова повишен и масажите и гимнастиката, точно за това спомагат. Масажите подобряват и кръвоснабдяването на кожата и общия тонус на детето. Гимнастиката е различна в различните месеци. В началото се започва с най-прости упражнения на ръчичките, на крачетата. От първия месец се поставя по корем детето, а от третия месец се започва гимнастиката. И гимнастиката трябва да бъде така направена, че да доставя удоволствие на детето, в никакъв случай не бива да се прави на сила. Освен това, ако има по-високо съпротивление на мускулите не трябва на сила, защото може да го нараним.

 

В началото започваме само с ръчичките и крачетата, а по-късно включваме и другите части на тялото. С всеки изминал месец се добавят нови упражнения, съответстващи на възрастта на бебето. Към седмия месец детето вече се поставя да седи, но не бива много от рано - те децата обичат да се надигат, но ако от много рано го сложим да седи, може да се натовари гръбначния стълб и да се получат изменения, които не са желателни. По-късно влиза в гимнастиката пълзенето, стимулирането на пълзенето в седмия месец, към 8-9 месец трябва бебето да може да стои изправено, да се държи на опора, а след това вече идва и прохождането. Всички тези неща се добавят едно след друго през всеки изминал месец, за да се развива детето добре.

 

Гимнастиката трябва да бъде водена и с говор и детето емоционално да е свързано с този, който прави гимнастиката.

Мама, татко и аз: Неспокойният сън при бебето – на какво се дължи?

Д-р Детелина Стоичкова: Една от причините може да бъде, че бебето не се е нахранило и затова се събужда често или да яде по-малко, а майката да си мисли, че суче достатъчно. Друга причина може да бъде температурният дискомфорт. Децата не обичат да им е много горещо, въпреки че майките, бабите гледат да ги обличат и завиват колкото се може повече. Има едно разбиране, че детето трябва да носи една дреха повече от това, с което майката е облечена. И ако вечер бебето се къпе, трябва да се къпе в друго помещение, а не в помещението където спи. Защото понякога родителите затоплят стаята, за да не му стане студено като го къпят, изкъпват го и след това го обличат в същото помещение. При такава висока температура бебето не се чувства добре и затова не може да спи. По принцип едно здраво дете през първия месец трябва само да яде и да спи.

Може неспокойният сън да се дължи на това, че детето не е почистено, не е измито, не е сменен памперсът. Това всъщност може да се направи за неспокойния сън. Освен това децата обичат да спят, когато са навън, защото е по-свеж въздухът, така че в някои случаи през деня може и да ги извеждат навън родителите за да спят по-спокойно.

 

 

Мама, татко и аз: Кога трябва да се обадим на лекаря?

Д-р Детелина Стоичкова: Задължително едно дете през първата година трябва да ходи ежемесечно на преглед при личния педиатър. За да може, ако има малки отклонения от развитието, той да ги „хване“ навреме. Когато майката забележи нещо, което е необичайно за поведението на детето, трябва да потърси консултация с лекар – например ако бебето е изключително неспокойно, плаче (защото плача може да е от глад, може да бъде от недобре направена хигиена, може да бъде причинен и от някаква болка). Понякога се появяват колики през първия месец и за тези колики се дават капки, но трябва да се потърси лекарска помощ, за да сме сигурни дали са колики, дали не е някаква друга болка. Когато детето има проблеми с изхожданията – запек, разстройство, или когато повръща. Разбира се повръщането е доста сериозен проблем при новородените. А причините могат да бъдат различни, затова лекарят е този, който може да каже каква може да бъде причината за повръщането. Когато се вижда, че детето не наддава добре на тегло.

3 съвета как да общувате по-лесно с децата си>>

Спешни ситуации са болка, плач (неспирен, неутешим плач), температура. Температурата е притеснителна при новородените. Макар, че температурата може да бъде причинена от това, че новородените нямат добра терморегулация, при тях температурата се влияе от околната температура. И ако в помещението е много топло и детето е претрупано с много дрехи би могло това да е причина за температурата, без да е болно детето. Освен това, ако му е студено също може да бъде неспокойно. Но ако едно дете има температура, задължително трябва да се консултирате с лекар.

Материалът е предоставен от www.mamatatkoiaz.bg.