Помните ли Ариел? Червена коса, синьо-зелени очи, рускалка, която се превръща в човек с помощта на магия. Девети юли е денят, когато малчуганите ще имат възможност да държат в ръцете си нова книга с приключенията на Ариел, разказани във филма на „Дисни”. Изданието е девето в поредицата „Приказки на глас” на „Егмонт България”. Ще може да се открие в павилионите за вестници и списания из цялата страна. То е с твърди корици и от 48 страници, изпълнени с красиви илюстрации, съдържа и аудиодиск с приказката, прочетена от театралната актриса Майя Остоич. Цената е 7,99 лв.

Приказката

„Малката русалка” е приказка от датския писател Ханс Кристиян Андерсен. Роден през 1805 г. в Копенхаген, той е автор на множество пиеси, пътеписи, романи и поеми, но остава най-известен с приказките си.
„Малката русалка” е публикувана през 1837 г. и оттогава претърпява най-различни адаптации, включително театрални постановки, опери, мюзикъл, анимационни версии и пълнометражни ленти.
В оригиналната история героинята се трансформира от морско създание в човек и после в дъщеря на въздуха, което според изследователите отразява интереса на Андерсен към изменчивата човешка природа и промените в характера.

Статуя на малката русалка е сред най-интересните забележителности на Копенхаген. Създадена през 1913 г. от Едуард Ериксен, моделът за нея е съпругата на скулптора Елин.

Филмът на „Дисни”

„Малката русалка Ариел” е 28-ият пълнометражен анимационен филм на „Дисни”, създаден през 1989 година. Филмът се радва на голям успех и печели 2 „Оскара”

Ариел е четвъртата принцеса на Дисни и единствената, която става майка. Дъщеря й Мелоди е главната героиня в „Малката русалка 2: Завръщане в океана”.

За образа на Ариел аниматорите използват като модел Алиса Милано. Прототипът на злата океанска вещица Урсула пък е актьорът (или актрисата – зависи от гледната точка) Дивайн, интернационална икона на лошия вкус в киното.

Съвсем възможно е принц Ерик да е роднина на принц Филип и принцеса Аврора от „Спящата красавица”, смятат изследователите. В сцена от първата вечер на Ариел в замъка на Ерик се забелязва картина на стената в трапезарията. Двойката, изобразена на картината, са Аврора и Филип.

Новият конкурс

Да оставим настрана русалките и морските същества и да поговорим за чудовища. Но не за какви да е чудовища, а за учениците от „Монстър Хай”. На книжния пазар вече може да се открият нова порция от три чудовищно занимателни книги с лепенки. Двете СТРАХотни книги „Зомбиращи загадки” са пълни с тестове, пъзели и шантави игри, а „Всичко за Клео де Нил” разкрива какво е да си истинска египетска принцеса от първоизточника.

Участвайте в новия ни конкурс и спечелете комплект от трите занимателни книги. Как ли? Отговорете на въпроса: „Кой е любимият ви анимационен филм на „Дисни”? Отговорът си оставете като коментар под статията.

В конкурса участвате само с един отговор до 19 юли 2013 година. Имената на трима печеливши ще бъдат изтеглени с жребий и публикувани тук. Успех на всички!

  • 7 вдъхновения от Доктор Сюс
  • Три дъщери на Тибет
  • Литературни имена за животни: котешко издание
  • Еротичен романс
  • Гривна с талисмани разказва история
  • Любимите приказни герои на хората, които продават… книги - 3
  • Списъкът на живота
  • Трите най-вдъхновяващи героини от книгите
  • Надникнете в историята на „Спящата красавица”
  • “Монстър Хай” за трима от вас – кои са печелившите?

Победителите от предния ни конкурс, които се изправиха срещу детските си страхове и смело отговориха на въпроса „Кое беше чудовището, което най-много ви плашеше като малки – Баба Яга, Торбалан или някой друг?”, жребият определи:

Joggy

Annrieta

Anelia Markova

Те печелят комплекти от три нови книги на издателство „Егмонт България”, които разказват за приключенията на симпатичните чудовища от анимационния филм „Университет за таласъми”.

Подчертаваме, че за да получат наградите си трябва да ни изпратят адрес, име/потребителско име и телефон на ladyzone@btv.bg

Честито!