На 7 януари по традиция отбелязваме Ивановден. Църквата счита този ден за края на "мръсния" период и време за обръщане към доброто, берекета и щастливия живот.
Иван/ка продължава да е едно от най-разпространените имена в България и към 2018 г. Второ по популярност сред мъжките имена е именно Иван - така се казват над 130 000 българи.
Георги и Мария са най-разпространените имена в България, показват данните на националната статистика. Името Георги носят 143 185 българи, а името Мария - 102 050 българки.
На Ивановден младото семейство, което е минало под венчилото през изминалата година, гостува на семейството, което име кумувало. Там са посрещнати със специален обреден хляб (украсен със захаросани ябълки, сушени плодове, босилек и стръкчета здравец).
Ако днес сте именик и никой не ви дойде на гости е лоша поличба. За празника се приготвя варено жито, ястия с булгур, боб, ошав, печени свински ребра или пържоли, пача, пиле с ориз, заек, свинско с кисело зеле, суджук, баница или питка. Вечерното празнуване не приключва - трапезата на Ивановден не се раздига до другата сутрин.
Вкусна празнична вечеря за Ивановден може да приготвите за по-малко от един час.
Рецепта за пържоли от свински врат за 4 порции
600 г обезкостени вратни пържоли
50 мл жива бира
40 г масло
2 с.л. пчелен мед
200 мл вода
Черен пипер и сол на вкус
Как се приготвя
Ризото с гъби за гарнитура:
150 г ориз
1 с.л. маскарпоне
30 г масло
2-3 стръка пресен лук
100 г печурки и манатарки
20 г сушени домати
20 мл течна сметана
1 ч.л. соев сос
50 г пармезан
2 кубчета зеленчуков бульон
Приготвяне на пържолите
Вратните пържоли се начукват леко и се овкусяват със сол и черен пипер. Отделно се разбъркват меда с бирата, разтопеното масло и водата. Така приготвената смес се излива в тава за печене. Слагат се пържолите да се запекат за 30 минути в предварително загрята на 220°С фурна.
Приготвяне на гарнитурата
Задушават се нарязаните гъби и лукът, нарязан на ситно в сгорещеното масло. Излива се бульонът, получен от 2 кубчета зеленчуков бульон, разтворен в 500 мл вода и маскарпонето, след което се добавя и оризът. Готви се при непрекъснато разбъркване до омекване на ориза. Накрая се прибавят сушените домати, нарязани на жулиени, сметана и соев сос. Върху топлото ризото се настъргва пармезан.