Божидар е едно от множеството животни, които, за съжаление, се срещат с човешката жестокост. Хубавата новина е, че животното не среща само ръце, които удрят, но и такива, които галят. Все пак в човешките сърца има много любов, емпатия и грижа.

Кучето живее при пастир в село Микре. Как точно са минавали дните му, не е ясно, но преди време във Фейсбук се появява пост за ранено животно. Цвети Димитрова от фондация "За животните с любов" е един от хората, които не остават безучастни към това.

"Веднага се организирахме Божидар да бъде взет. Той беше с огромна дупка на муцуната и доста зле изглеждаща рана", разказва Цвети Димитрова от фондация "За животните с любов" .

Заедно със своя приятелка от Велико Търново тя организира транспорта на кучето до София.

"10 години спасявам животни, досега такова нещо не бях виждала", споделя тя.

Втори живот за кучето Божидар

Животното наистина е в тежко състояние. Има огромна загуба на тъкани, а горната му челюст е със счупени кости.

Когато пристига в Стара Загора, Божидар е приет във ветеринарна клиника."Наложи се няколко дни да правим стабилизиране с непрекъснато лечение и саниране на тъканите", разказва за случая д-р Ламбова.

Налага се хирургът в клиниката да постави импланти на кучето. "Сега вече той има лице", добавя ветеринарката.

След като го опознават и като нрав, от клиниката твърдят, че Божидар не е агресивен и не е куче, което би ухапало. Остава въпросът какво ли в поведението му е провокирало такава агресия. И всъщност има ли нещо, което би оправдало удар със секира по главата на животно...

А сега - накъде?

"Очакваме да почне да качва тегло. Има нужда да навакса, защото е гладувал дълго време", споделя д-р Ламбова.

Божидар вече има кандидат-осиновители в Германия. След всички перипетии, през които минава и след като бъде напълно излекуван и възстановен, се окаква той да замине в чужбина.

Кой и как точно се погрижи за кучето Божидар може да видите тук