LadyZONE.bg: Какви са ползите от чуждестранно обучение от ранна възраст?
Грета Димитрова: "Процесът на учене на език започва в утробата. Детето усвоява езика и звуците, които го заобикалят. Тази способност се проявява най-силно в първите месеци след раждането. През втората година при него се проявява способността да асоциира звуците с конкретни предмети, развива се и неговата лексика. Изключително важно е да се оползотворяват максимално добре първите години от живота на детето, когато процесът на учене на чужд език не може да бъде ясно разграничен от този на родния. На тази възраст детето приема езика като различен, не като чужд. Най-благоприятният период за изучаване на език е този, когато детето изучава родния. Интензивното развитие на мозъка в първите години от детството дава възможност децата да усвояват чуждия език с лекота. Те имитират и възпроизвеждат това, което чуват. За тях заниманията на друг език са забавление – още един повод да се забавляват, пеейки, танцувайки и рисувайки. От друга страна изучаването на чужд език, развива детския интелект, разширява общата им култура, обогатява ги, давайки им възможност да общуват с връстници те си по цял свят."

Малте Мьолер: "Гъвкавостта и способностите на младия ум са впечатляващи. Повечето деца при нас са българчета, другите са от смесени бракове. Има едно момиченце, което говори вече български, английски и немски – тя е на пет години. Тук съм вече от година, не говоря български, за това говоря само на немски и това помага на децата да усвояват езика. По този начин те се потапят напълно в немско говорящата атмосфера. За тях това е първата възможност да се изразяват на чужд език."

LadyZONE.bg: Разкажете ни повече за образователната система на „Германи” – какви са нейните предимства? Специфики?
Грета Димитрова: "Обучението се извършва по програмата „Ръка за ръка”, одобрена от МОМН, „Кикус“ (изд. Хюбер) и „Ханс Хаазе”. Най-малките деца в „Германи” изучават немски език обучавайки се по програмата „Ханс Хаазе” и „Кикус”. И двете им предоставят възможност да се потопят в чуждоезикова среда и по естествен начин да научават немския език. Малчуганите се обучават под формата на игра. По този начин се стимулират всичките им сетива и те запаметяват повече информация, посредством движения и звуци те учат много по-бързо език. Децата го използват пречупвайки го в реални житейски ситуации и обичайни за тях дейности. Усвояването на езика става по най-естествения за тях начин – наблюдавайки, слушайки, опитвайки се да разбират света около тях и това, което им говорят околните."

LadyZONE.bg: Какви са условията за записване?
Грета Димитрова: "Нямаме конкретни входни изпити. Единственото ни условие е децата да бъдат стабилно проходили и на възраст между 18 месеца и 7 години. Основната ни мотивация е да даваме възможност на всяко дете да се запознае с немския език и в последствие да го заобича. Записването е възможно целогодишно, при наличие на свободни места в групата. Всяко дете, което ходи самостоятелно може да постъпи в яслена група. Необходими са единствено медицински изследвания, удостоверяващи неговото добро здравословно състояние. Също така екип от педагози провежда събеседване с родителите преди окончателния прием."

LadyZONE.bg: Каква е успеваемостта на децата? Могат ли те лесно да продължат образованието си в друго уч. заведение (примерно българско училище)?
Грета Димитрова: "Амбициите на по-голяма част от родителите на децата, които постъпват в детска градина „Германи” е да продължат обучението си в „Дойче шуле” или друго училище с немски език. С гордост споделям , че много голяма част от тях успяват (дори след завършването на второ ниво) и всичко това е част от естественото им развитие след обучението при нас, защото децата получават най-добрата основа за предстоящото навлизане в дълбоките води на езиковото обучение."

LadyZONE.bg: Колко деца се записват годишно?
Грета Димитрова: "Около двадесет."

LadyZONE.bg: Какво е съотношението момичета/момчета?
Грета Димитрова: "50/50." 

LadyZONE.bg: Знаете ли какви са основните мотивации на родителите да записват детето/децата си при вас?
Грета Димитрова: "Всеки родител иска най-доброто за своето дете. Желанието му е то да се чувства обичано, щастливо и гледано с много любов, топлина и разбиране.

Германи е различна детска градина, защото тук предлагаме:
- Различни методи на преподаване. Млад, всеотдаен и амбициозен екип с един педагог с роден немски език и български педагог, владеещ езика се грижат за децата ;
- Възможност, която дава ранното чуждоезиково обучение;
- Местоположението – в планината на чист въздух;
- Спортните занимания в „Германи” са много и разнообразни –децата тренират плуване, футбол, айкидо и др.;
- „Германи” разполага с чудесна база с просторни и светли помещения за игра, самостоятелни спални и детска площадка с множество съоръжения за игра и голям двор;
- Групите са сформирани от малък брой деца;
- Родителите знаят винаги какво се случва с детето им, защото ежедневно получават дневен репорт и имат достъп до записите от видео наблюдението;
- „Германи” разполага със собствен транспорт и предлага услугата от врата до врата.

Малте Мьолер: "Децата са истински щастливи тук."