Когато се развихри буря и домашният ви любимец започне да се тревожи, дайте му малък подарък, който да отвлече вниманието му. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

За нас, хората, бурята е просто некомфортно или дори в някои случаи удобно извинение да си останем вкъщи пред телевизора. За нашите кученца обаче, бурята може да се окаже най-страшното нещо на света.

„Кучетата споделят нашия свят, но го усещат и преживяват по различен начин”
– казват някои ветеринари. Тези животни са много чувствителни и могат да предусетят бурята още преди ние даже да заподозрем за нея.

В такива моменти кучетата изпитват главно безпокойство и страх. Те разчитат най-вече на слух и мирис, докато котките си служат много повече със зрение - това ги прави много по-спокойни, когато са застрашени от нещо.

Ето и няколко лесни начина да помогнете на вашето куче или коте да премине по-леко следващия път, когато небето стане сиво.

1.Преместете кучето на сигурно за него място – Ако това е първата или втората буря, която вашето куче преживява или просто е първият път, в който то изпитва дискомфорт, опитайте се да го „отдалечите” от проблема.

Някои кученца се чувстват най-сигурно в кошовете си или в стая без прозорци, затова колкото и неприятно да звучи, преместете животното в мазето – така можете да го предпазите от неспокойствието, причинено от гръмотевиците.

Котките обичат да се намират в затворени помещения - например техните креватчета или дори кутия. Ако смяната на локацията не помогне, пробвайте да приложите постоянен натиск на торса на животното, като по този начин успокоявате неговата нервна система.

2.Отвлечете вниманието на животното от бурята – Използвайте мек и щастлив глас, играйте си с топка или дърпайте конче на котката. И за котка, и за куче е добре да имате малък лазер вкъщи, с който би могло да падне голяма игра.

3.Дайте им подарък – Когато се развихри буря и видите, че кучето или котето ви започнат да се тревожат, дайте им подарък – малък, но нов кокал, малка мишка за игра, нещо с което да ги поощрите. Така хем ще ги разсеете, хем ще усетят, че не се случва нищо толкова лошо навън. Или поне нищо, което е в състояние да спре играта.

4.Изведете ги навън – Никой не обича да извежда кучето си на разходка, когато навън вали – нито за нас е приятно, нито за животното. Това обаче може да се окаже ефективен метод за преодоляване на страха на кучето от дъжда и гръмотевиците.

Когато навън завали (разбира се, преди да е станало най-страшно) изведете кучето за малко в дъжда, за да се разходи и да се убеди само, че няма от какво да се страхува. Ако котката ви не подлежи на разходки, гушнете я и излезте заедно за малко на балкона.