Бившата съпруга на Джеф Безос - Макензи Скот - се развежда с вторият си съпруг Дан Джует, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Макензи Скот, мултимилиардер, филантроп и бивша съпруга на основателя на Amazon, е подала молба за развод в понеделник във Върховния съд на окръг Кинг, щата Вашингтон.

Макензи Скот и Дан Джует, който е бивш учител по природни науки, са женени от началото на 2021 г.

Новината за подаването на молбата за развод идва след информация на „Ню Йорк Таймс“, в която се посочва, че Джует е бил тихомълком изтрит от няколко от онлайн публикациите на Скот за нейните филантропски дейности - включително на уебсайта Giving Pledge, в публикация на Medium за нейните благотворителни дарения и в нейната биография в Amazon.

В момента състоянието на Скот се изчислява на 27,8 млрд. долара според Индекса на милиардерите на „Блумбърг“. Разводът й с Безос през 2019 г. я направи милиардерка, като това произтичаше главно от нейния дял от 3% в Amazon.

Снимка: Getty Images

През последните три години Скот се превърна в един от водещите филантропи в САЩ - мисия, която тя изглежда споделяше с Джует, който е бивш учител по химия в Lakeside School - частно училище в района на Сиатъл, което посещаваха децата на Скот.

Когато Скот и Джует обявиха брака си през март 2021 г., това беше чрез публикация на сайта на Giving Pledge — Джует беше подписал ангажимента на Скот да раздаде поне половината от богатството си през живота си или малко след смъртта си.

„Женен съм за един от най-щедрите и мили хора, които познавам – и се присъединявам към нея в ангажимента да предам огромно финансово богатство, за да служа на другите“, написа Джует към снимка, на която позира със Скот.

Сега страницата на Скот Giving Pledge съдържа нова нейна снимка и не се споменава за Джует. Последните получатели на грантове от Скот са благодарили само на нея, докато в миналото са благодарили и на нея, и на Джует, отбелязва „Ню Йорк Таймс“.

Скот обяви през март, че е дарила около 3,9 млрд. долара на 465 организации с нестопанска цел през предходните девет месеца, което прави общо над 12 млрд. долара дарения от нейна страна. Наскоро тя дари две имения в Бевърли Хилс на стойност около 55 млн. долара на California Community Foundation, благотворителна организация в района на Лос Анджелис.

Вижте повече за Макензи Скот в следващото видео: