Мъжете вече няма да са нужни за създаването на деца, а бракът ще стане временен. Това са предсказанията за живота през 2040 г. 

С проблемите на бъдещето се занимава Международната академия за изследване на бъдещето. Основният принцип на футурологията е "Предвиждайки бъдещето, ние сами го формираме". С други думи, каквото бъдеще измислим за себе си, такава ще бъде и реалността, която ще получим.

Мобилният телефон, екологичните катастрофи, разцветът на пластичната хирургия и 3D телевизията - всичко това някога е било предсказано от някого под формата на проекти и концепции.

В края на 2010 г. списание Marie Claire публикува статия с прогнози, в която Татяна Иванова, академик от Международната академия, разказва какво ще се случи със света през следващите 30 години. 13 г. след това интервю от изданието проучват колко близо е светът до тези прогнози. 

МЪЖЕТЕ НЯМА ДА СА НУЖНИ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ДЕЦА

Според прогнозите на учените през следващото десетилетие ще се осъществи първото оплождане от изкуствени сперматозоиди, създадени на базата на женска стволова клетка. Друг аспект на същото предсказание е, че в бъдеще хората ще са по-склонни да осиновяват деца, отколкото да раждат техни. Интересът към осиновяването на деца ще расте най-вече в проспериращия западен свят. В същото време много осиновители вече постепенно престават да пазят в тайна факта, че отглеждат чуждо дете. Това се превръща в норма, а идеята, че родител е този, който е отгледал и възпитал, а не този, който е родил, е здраво залегнала в съзнанието на хората.

Снимка: iStock

БРАКЪТ ЩЕ СТАНЕ ЗА ТОЧЕН ПЕРИОД

В днешно време жените са станали много по-независими и самодостатъчни, а отношението към неомъжените жени с деца се е променило драстично. Жената, освободена от патриархалните страхове и социалния натиск, може да си позволи партньорство с мъж. И от това печелят всички.

Според прогнозите на футуролозите обаче. официалният брак ще отстъпи място на гражданския и още по-радикалния - на сезонния брак. Детето ще се сдобие с неделен татко, майка му - с неделен съпруг. 

Той се сключва за определен период от време - 1 година, 7 години, 10 години. След изтичането на този период съюзът се счита за недействителен.

ИНЖЕКЦИИТЕ ЩЕ ЗАМЕНЯТ ПЛАСТИЧНАТА ХИРУРГИЯ

Неуспешните пластични операции вече са довели до търсенето на по-прости и обратими процедури за корекция. Моделирането на фигурата с помощта на инжекции е основната тенденция в естетичната козметология на бъдещето. Микроинжекциите уверено печелят.  Нещо повече, в допълнение към инжекциите вече са разработени и кремове против стареене, които дори не изискват инвазивна намеса в тялото ни. Тази антиейдж грижа през следващите години има всички шансове да бъде във всяка козметична чантичка, така че още при първите признаци на умора да ни върне не само свежия тен, но и да запълни досадните бръчки, които издават възрастта. Така че до 2040 г. вероятно ще преминем към външни средства за корекция, а пластичната хирургия ще се използва само за коригиране на наистина сериозни недостатъци.

Снимка: iStock

ЩЕ ЖИВЕЕМ ПО-ДЪЛГО 

В Европа вече има бебета, които според медицинските експерти ще живеят 150 години. В бъдеще пиенето и пушенето изобщо няма да са "готини". Същото се отнася и за бързото хранене. 

ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ ЖИВОТНИ РОБОТИ

Това, което вече се случва: Домашните любимци, които изискват твърде много грижи, наистина ще останат в миналото. Най-малкото, когато детето ви помоли да му купите куче, в бъдеще няма да е проблем да му отговорите с пътуване не до зоомагазин, а до магазин за играчки, където на разумна цена ще можете да изберете домашен любимец, който няма да прави локви, да дъвче мебели, ще оцелее без сутрешна разходка и, най-важното, ще може да го изключите за времето на почивката, вместо да си блъскате главата да намерите някой, на когото да оставите живо куче във ваше отсъствие.

Снимка: Getty Images

ИНТЕРНЕТ ЩЕ СЕ ПРЕДАВА ПО ТЕЛЕПАТИЯ

Тенденцията е ЗА по-малки, по-мобилни, по-прости и по-лесни за използване компютри, за да могат възможно най-много потребители, включително кучета, бебета, възрастни дами и хора с увреждания, да се присъединят към света на персоналните компютри. Това, което изглеждаше като опция за малцина избрани, сега е във всяка джаджа - гласовото търсене, конверторите на глас в текст, и др.