44-годишната американка Кристина Кок е първата жена, която ще полети към Луната. НАСА обяви, че до края на 2024 г. първият екипаж на мисията "Артемис" трябва да полети към спътника на Земята. На борда освен Кристина ще бъдат Рийд Уайзман, Виктор Гловър и канадецът Джереми Хансън.

Снимка: NASA

Това ще бъде поредното върхово постижение на Кок, която в периода 2019-2020 г. постави рекорд за най-дълъг престой в космоса от жена – 328 дни, припомня БТА.

Снимка: NASA

По време на мисията Кристина Кок направи шест излизания в открития космос с обща продължителност 42 часа и 15 минути. Едно от тях е историческо – през октомври 2019 г. двете с Джесика Миър са първият изцяло женски екип, излязъл в открит космос. Те остават извън МКС малко повече от седем часа, като работят по отстраняването на повреда в системата за електрозахранване.

Снимка: NASA

Мисията "Артемис" ще продължи десет дни и е генерална репетиция за планираното през 2025 г. истинско завръщане на американски астронавти на лунната повърхност – тогава НАСА планира двама души да кацнат там.

Снимка: NASA

Родената в щата Мичиган Кок сподели през 2020 г., че още от дете е силно заинтригувана от космоса. "Вдъхновяваше ме нощното небе… Обичах нещата, които ме караха да се чувствам малка,... да се замислям за размера на Вселената, за мястото ми в нея и за всичко, което може да се изследва там".

Снимка: NASA

Астронавтката и съпругът й – Робърт Кок, живеят в Галвестън, щата Тексас. Тя е запален спортист - обича и практикува скално катерене, гребане, кара сърф, тича.

Увлича се и от йога. Кристина Кок обича да снима, да пътува и с нетърпение очаква поредното предизвикателство - полета към Луната.