За първи път в Обединеното кралство се е родило бебе, чрез използване на ДНК от трима души, потвърди регулаторният орган по въпросите на раждаемостта пред Би Би Си.

По-голямата част от ДНК на бебето произхожда от двамата му родители, а около 0,1 % - от трета жена-донор.

Иновативната техника е опит да се предотврати раждането на деца с опустошителни митохондриални заболявания. Родени са до пет такива бебета, но не се съобщават повече подробности.

Митохондриалните заболявания са нелечими и могат да бъдат фатални в рамките на дни или дори часове след раждането. Някои семейства са загубили няколко деца и тази техника се разглежда като единствената възможност да имат здраво дете.

Митохондриите са малки отделения в почти всяка клетка на тялото, които превръщат храната в използваема енергия. Дефектните митохондрии не успяват да заредят тялото с енергия и водят до увреждане на мозъка, мускулна загуба, сърдечна недостатъчност и слепота.

Те се предават само от майката. Така че лечението с митохондрийно донорство представлява модифицирана форма на ин витро, при която се използват митохондрии от здрава донорска яйцеклетка.

Митохондриите обаче имат собствена генетична информация или ДНК, което означава, че технически децата, които се раждат, наследяват ДНК от своите родители и малко от донора. Това е трайна промяна, която ще се предава през поколенията.

Тази ДНК на донора е от значение само за създаването на ефективни митохондрии, не влияе на други признаци като външен вид и не представлява "трети родител".

Техниката е разработена за първи път в Нюкасъл, а през 2015 г. в Обединеното кралство бяха въведени закони, които позволяват създаването на такива бебета.

Въпреки това Обединеното кралство не предприе незабавни действия. Първото бебе, родено чрез тази техника, е на йорданско семейство, което се лекува в САЩ през 2016 г.

Органът за оплождане на човека и ембриология (Human Fertilisation and Embryology Authority - HFEA) твърди, че към 20 април 2023 г. са родени "по-малко от пет" бебета с помощта на тази технология. Тези ограничени подробности се появиха след искане от вестник "Гардиън".

"Новината, че в Обединеното кралство вече са се родили малък брой бебета с дарени митохондрии, е следващата стъпка в това, което вероятно ще остане бавен и предпазлив процес на оценка и усъвършенстване на митохондриалното донорство", заяви Сара Норкрос, директор на Progress Educational Trust.

Професор Робин Ловел-Бадж от Изследователския институт "Франсис Крик" заяви: "Ще бъде интересно да разберем колко добре е работила техниката за митохондриална заместителна терапия на практическо ниво, дали бебетата са свободни от митохондриални заболявания и дали има риск да развият проблеми по-късно в живота си."

От техническа гледна точка съществува риск от "реверсия", при която дефектните митохондрии, които са пренесени, могат да увеличат броя си и да доведат до заболяване.

Преди време се смяташе, че в Обединеното кралство могат да се родят до 150 такива бебета всяка година, пише още БГНЕС.