Единствените в света деветзнаци отпразнуваха своя втори рожден ден у дома. Деветимата братя и сестри, които на 4 май навършиха 2 години, прекараха първите 19 месеца от живота си в Мароко, където получаваха специализирани грижи, преди да могат да се върнат в дома си в Мали.

Родителите Халима Сисе и Абделкадер Арби организираха парти за момчетата (Мохамед, Бах, Оумар, Елхаджи) и момичетата (Хава, Адама, Уму, Кадидия, Фатума), което беше на тема "Miraculous" - любимото анимационно филмче на децата.


"Знаем, че девет деца наведнъж са дар от Бога", казва майката Сисе пред Асошиейтед прес. "Отглеждането на деца не е лесно, дори с едно дете е трудно, а с девет бебета съвсем!""Откакто съм в Мали, всички от семейството ми ме подкрепят и помагат в отглеждането на децата", добавя тя.


Сисе и Арби посрещат деветте си бебета в Мароко през 2021 г. Първоначално лекарите са смятали, че Сисе очаква само седем деца. Общо 32 медицински специалисти са работили в екип, за да се уверят, че раждането ще е безопасно и успешно.След като първоначално остава в клиниката за наблюдение, семейството се премества в апартамент в северноафриканската страна, където продължава да получава грижи.Раждането счупи световния рекорд на Гинес за най-много деца, родени при едно раждане, които оцеляват, като предишният рекорд се държеше от осемте деца на Надя Сюлеман.

Юсеф Алауи, директорът на лечебното заведение, в което Сисе е родила, отбеляза тогава, че доколкото му е известно, тя не е използвала никакви методи за лечение на безплодие, което означава, че бебетата са заченати естествено.

Децата са се появили на бял свят в 30-ата седмица и са били "в перфектно здраве", каза баща им пред Би Би Си по време на първия им рожден ден през 2022 г.

Вижте във видеото как преминава Фестивалът на близнаците във Франция: