Семейството на Стив Ъруин, известен с прозвището си Ловецът на крокодили от едноименното предаване по Дискавъри, полага неимоверни усилия, за да помогне на животните, пострадали от унищожителните пожари в цяла Австралия. Те имат зоопарк и болница за диви животни в Куинсланд, в която са се погрижили за над 90 000 животни.

Пациент номер 90 000 в болницата е бил малкият Оли - бебе птицечовка.

Дъщерята на Стив, Бинди Ъруин, която още от малка често се появяваше в епизодите на предаването, споделя своята подкрепа към хората, борещи се с пожарите.

В Instagram тя написа, че сърцето й е разбито, заради всички загинали хора и представители на дивата природа. Дъщерята на Ловеца на крокодили с гордост продължава дейността на баща си, като спасява живота на хиляди австралийски диви животни.

Над 600 прилепа са били транспортирани и евакуирани в Нов Южен Уелс. Повече от 100 от тях са претърпели лечение в болницата. От септември досега са лекувани и много калонги, наричани още летящи лисици. За да се справят с толкова много животни, през 2019 г. към болницата е открит център за рехабилитация на морски костенурки и отделение за морски змии. Предстои да бъде завършена и зона за възстановяване на птици.

16-годишният син на Стив Ъруин Робърт също не успя да сдържи сълзите си от случващото се. 

Съпругата на Стив Ъруин – Тери, обясни защо толкова много коали са загинали в пожарите. „Техният инстинкт е да се изкачват нагоре, когато искат да са в безопасност. Затова се катерят към върха на короните на евкалиптовите дървета, търсейки спасение от огъня. Коалите са класифицирани като уязвими, а може би вече са и застрашен вид. По време на пожарите те страдат най-много от вдишания дим, както и от изгаряния. Бягайки от огъня, те навлизат в опасни зони, където биват удряни от автомобили или са нападани от домашни животни.“

Еколозите от университета в Сидни съобщават, че над половин милиард животни са загубили живота си и цели екосистеми са унищожени при пожарите. Когато пожарите обхващат и остров Кенгури, близо 8000 коали загиват в пламъците.

Припомняме, че Стив Ъруин почина през 2006 г., докато снима документален филм във водите на Големия бариерен риф. Водещият беше пронизан от опашката на 2-метров скат.