„От небето падаше пепел и изгорели листа от дърветата, а въздухът беше изпълнен с дим, който затрудняваше дишането“, споделя нашата читателка Десислава Георгиева.  

Снимката, която ни изпраща, е от Jervis Bay, Нов Южен Уелс, в Австралия, откъдето на 31.12.2019 г. на обяд са се евакуирали на плажа, заради бушуващите горски пожари, които заплашвали да погълнат градчето. Всички пътища към мястото градчето били затворени заради пожарите.

Снимка: Десислава Георгиева

В стотиците горски пожари, бушуващи в Австралия, загинаха 24 души и над 500 милиона животни. Болницата за диви животни е приела над 90 000 представители на фауната. Пожарите предизвикаха толкова топлина, че са генерирали собствена метеорологична система. Точният термин, който използват от НАСА, е "огнедишащ облак" – явление, при което има купесто-дъждовни облаци, но образувани не от влага, а от изгорели газове. Тези метеорологични условия могат да предизвикат огнени торнадо и сухи гръмотевични бури.

Около 12.35 милиона акра земи са изгорели, според Associated Press. За сравнение – големите пожари в Калифорния през 2018 г., за които California Department of Forestry & Fire Protection каза, че са „най-смъртоносният и най-унищожителен сезон в държавата“ изгориха под 2 милиона декара площ.

Снимка: Getty Images

Дарения за милиони и туитове в 2 реда

Австралийската комедиантка и Инстаграм звезда Селесте Барбър, чието семейство живее близо до засегнатия от пожарите град Идън, помогна за набирането на повече от 28 милиона австралийски долара за пожарната служба в Нов Южен Уелс и борбата с опустошителните пожари. Само 48 часа след като Барбер стартира събирането на средства на страницата GoFundMe, беше събрана около 70% от сумата.

 

 

Huffingtonpost сподели, че американската певица Pink е дарила $500 000 на австралийските пожарникари и призова своите последователи също да направят дарения. Съкрушена съм, като гледам какво се случва в Австралия в момента, сподели тя в Twitter.“ Американската певица е един от най-продаваните артисти в Австралия.

 

Никол Кидман, която е живяла в Австралия от 4-годишна, е споделила в Инстаграм, че е дарила $500 000 за пожарните служби в Австралия. “Подкрепата, мислите и молитвите на семейството ни са с всички, засегнати от пожарите в Австралия" – написа тя.  

 

Ръсел Кроу помага в гасенето на пожари на място. Актьорът дори не присъства на церемонията „Златен глобус“, защото е в родината си. Две сгради и прилежащте им имоти, собственост на актьора, бяха опожарени. Животните – коне, кокошки и др., които са били там, са били спасени. Ръсел Кроу дари и 200 000 австралийски долара на регионалната пожарна „Не се заблуждавайте. Трагедията в Австралия е заради климатичните промени. Трябва да действаме с помощта на науката. Трябва да се обърнем към възобновяема енергия и да уважаваме планетата си, защото е уникално и прекрасно място“, споделя актьорът.

 

 

Много австралийски спортисти също обещаха да дарят средства за борба с пожарите. Сред тях са Ник Кирьос, Крис Лин, Питър Сидл. Тенисистката номер 1 в световната ранглиста Ашли Барти обеща да дари целия синаграден фонд от Brisbane International на Червения кръст. Така Барти ще дари 360 000 щатски долара, ако спечели турнира. Ник Кирьос заяви, че ще дари по 200 долара за всеки ас, който отбележи.