Рибата е ценна храна, която е от изключително значение за развитието и здравето на детето. За съжаление редовното й присъствие в детското меню не е разпространена практика у нас. Всеки родител трябва да е наясно с изключителните ползи от нейното неотменно присъствие в детското меню. В страни като Италия, Франция и тези от Северна Европа например, рибата дори е включена като задължителен продукт в детското меню.
Тук са 8 от най-често задаваните от родители въпроси, касаещи значението и ползите за детския организъм от редовната консумация на риба >>
1. Защо рибата трябва да присъства редовно в хранителния режим на децата ни?
• В рибата има високо съдържание на пълноценни и лесноусвоими белтъчини и мазнини. Рибата не съдържа съединителнотъканни влакна и ципи, поради което тъканта й е по-нежна и мека, леснораздробима и по-лесно смилаема.
• Мазнините на рибата са богати на полезните ненаситени мастни киселини, които са далеч по-лесноусвоими от твърдите, наситени мазнини на месото. Те са известни с предпазното си действие към едни от най-разпространените заболявания на сърдечно-съдовата система – ранната атеросклероза и сърдечния инфаркт. Стартът на профилактиката на тези именно заболявания трябва да се постави още в най-ранна детска възраст. Установено е, че за предпазване от атеросклероза и инфаркт е нужно да се консумира средно по 30 г риба на ден. Не случайно едно от най-разпространените изисквания на специалистите по света е рибата да се включва в детското меню поне по веднъж седмично и още през втората половина на първата годинка.
• Рибата е богата и на необходимите за растежа на костите калций и фосфор.
• Рибата е богата на йод, така необходим за развиващия се детски организъм. Йодът има значение както за добрата обмяна на веществата, така и за щитовидната жлеза.
• Рибата е богата на мастноразтворимите витамини А и D, които участват в имунната защита на организма.
2. Кои са най-подходящите риби за детето?
Подходящи за малкото дете са пресните или замразените бели риби. Също така сред най-препоръчваните от специалистите риби за бебето е сьомгата, поради високото й съдържание на омега 3-мастни киселини.
3. Каква риба не бива да даваме на децата си?
В никакъв случай не давайте на децата си осолена и опушена риба! Най-добре е рибата да се яде печена или варена!
4. Кога е най-подходящият момент рибата да се въведе в менюто на детето?
След 9-10-месечна възраст под формата на рибно-зеленчуково пюре, което се редува с месно-зеленчуковото. Разбира се, захранването с риба трябва да стане постепенно, за да се следи за евентуална алергична реакция.