Ако скоро ви предстои да се запознаете с най-великото чувство – майчиното, и ви вълнуват въпроси, свързани най-вече с кърменето, то със сигурност тази статия е за вас. Много вероятно е да сте чували оттук – оттам, от някоя или друга мама, не особено благоприятни отзиви относно кърменето – например, че е болезнен процес, от който бързо ще се откажете, или пък че много ще надебелеете, ще лишите организма си от голямо количество калций, да не говорим, че гърдите ви, видите ли, ще се деформират и изгубят завинаги първоначалната си форма и т.н.

Кърменето – благодат и за майката >>

Има вероятност да чуете дори и това, че кърменето след 6 месеца или 1 година нямало да донесе особени здравословни ползи за детето. Истината е, че майчината кърма е най-съвършеният природен еликсир и умишлено прекъснатият процес (разбира се, ако не е резултат на възникнал проблем от здравословен характер), лишава детето от най-ценните витамини и минерали, необходими му за неговото пълноценно развитие и растеж. Всичко останало са абсолютни митове и остарели убеждения.

Магията на кърменето >>

Ето 7 от изобилието причини да кърмите детето си и да го правите толкова дълго, колкото лично вие сметнете за добре:

>>

1.Повишава степента на интелигентност

Макар и да не е изненадващ този факт, Американската медицинска асоциация на педиатрите съобщи наскоро, че след проучване, направено сред деца между 4 и 5 години, които са били кърмени и такива, които не са били, първите демонстрирали със средно 4 точки по-висока степен на интелигентност при решаването на задачите от останалите.

Храни и напитки за увеличаване на кърмата >>

2.Това е идеалната храна!

Майчиното мляко предлага най-съвършеният и полезен за здраве на мъничето коктейл от витамини, протеини и мазнини, какъвто никое друго изкуствено мляко, пюре или каша не може да замени.

Защо избрах кърменето >>

3.Улеснява храносмилането

Формулата и консистенцията на кърмата са така съвършено устроени, че при евентуално наличие на дискомфорт в стомахчето на бебето, майчиното мляко е това, което най-бързо и ефикасно ще регулира храносмилателния процес.

4.Повишава имунната защита

Майчината кърма притежава изключително мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тя е натъпкана с толкова антитела, благодарение на които бебето е предпазено от всевъзможни вируси и бактерии, а рискът от развитие на астма или алергии е n-пъти по-нисък. Факт е, че бебетата, които са кърмени изцяло през първите шест месеца, развиват значително по-малко ушни инфекции и респираторни заболявания от останалите.

Кърмене навън - зелена или червена светлина? >>

5.Помага поддържането на здравословно тегло

Американската академия по педиатрия препоръчва кърменето и като начин да се помогне за намаляване риска от наднормено тегло или затлъстяване при децата в тийнейджърска възраст, както и в по-късен етап. Изследвания, проведени сред тийнейджъри, сочат, че тези от тях, които са били кърмени като бебета, дамонстрират по-добра физическа форма и здравословно състояние от тези, които не са били кърмени.

Още ползи от кърменето >>

6.Намалява риска от синдрома на внезапната детска смърт

Редица изследвания и статистики доказват факта, че кърменето намалява в значителна степен и дори предотвратява риска от синдрома на внезапната детска смърт. Проучвания доказват, че рискът е наполовина по-малък за всички бебета, кърмени през първия месец.

7.Насърчава развитието на различни сензо-моторни умения

Според най-нови проучвания пък кърменето в продължение на най-малко шест месеца влияе благотворно върху развитието на езиковите и двигателни умения на детето. Според учените кърменото дете впоследствие демонстрира по-лесно овладяване на умения от различни сфери на изкуството или спорта.

8 пози за кърмене >>