Бременността може да се определи по много начини – тя е вълнуващо и понякога стресиращо, тя е необичайно и в края на краищата едно вълшебно преживяване. Всъщност тя е всичко това наведнъж. Ето защо, за да не се поддавате на негативни емоции и да държите здраво юздата на разума по време на бременността, има няколко златни правила, към които трябва да се придържате. Това е сигурна гаранция, че ще се чувствате наистина страхотно в този така вълнуващ етап от живота на всяка жена.

1. Научете се да казвате "Не"

Ако досега непрекъснато сте правили компромиси със собствените си потребности и желания за комфорт, време е да помислите за себе си. Научете се най-сетне да казвате Не, когато действително искате да го кажете. Не се нагърбвайте с излишни ангажименти, които само ще ви натоварят психически и/или физически. Бременността си иска своето и това са три основни неща – почивка, почивка и почивка. На първо място не лишавайте организма си от оптималната доза сън. На второ – отделяйте все повече време за отдих и разходка сред природата. И трето – поглезете си. Запишете се на йога за бременни или на спа процедури, които ще окажат благотворен ефект върху вашето състояние.

2. Храната е от значение

Със сигурност знаете от какво голямо значение е храната по време на бременност. Първото нещо, което трябва да направите, след като научите, че ще имате рожба, е да се консултирате с вашия лекар относно промените в хранителния ви режим досега. Не забравяйте, че всяка храна, която поглъщате, е лек или отрова за вашето бъдещо бебе. Грижете се за себе си, за да доставите оптимален комфорт и здраве на малкото създание във вас.

3. Избягвайте стреса

За правилното развитие на детето са важни не само грижите, които трябва да полягаме за тялото си, но и тези, които трябва да доставим на душата си. Ето защо тревогата и притеснението могат да се окажат най-големият ни враг по време на бременността. Доказан факт е, че бебето усеща настроението на майка си и реагира по същия начин, по който тя се чувства в даден момент. Затова се заредете с безброй порции позитивни мисли, настроение, вяра и кураж. И естествено, избягвайте местата, които могат да натоварят съзнанието ви с излишно безпокойство и негативни мисли.

4. Ценете промените

Подгответе съзнанието си за неща, които никога преди не сте правили или изпитвали. Извиквайте в съзнанието си картини от близкото бъдеще, когато голяма част от времето ви ще бъде погълнато от грижи по малкото крехко същество. Подгответе се. Прочетете книги по въпроса, консултирайте се със специалист. Всичко това ще стимулира максимално майчиния ви инстинкт и ще ви помогне по-бързо и лесно да се почувствате готова за новата си житейска роля.

5. Мислете позитивно

Не допускайте появата и на най-малкия проблем, свързан с бременността, като гадене, повръщане, световъртеж, прилошаване и т.н. да надвие позитивното ви мислене и да ви погълне в мрачните си обятия. Физическия дискомфорт е нещо напълно нормално по време на първите месеци от бременността. Мислете позитивно и споделяйте с любимия и приятелите си как се чувствате. Те винаги ще стимулират доброто ви настроение.

6. Забавлявайте се

Само защото скоро ще се появи едно мило същество, което тотално ще преобърне представите ви и начина ви на живот, не значи, че трябва да се лишавате от забавленията, които обичате, както и от любимата си компания. Възползвайте се от оставащите месеци, за да прекарате страхотни и незабравими мигове с приятелите си. Отидете на театър, кино или концерт. Повярвайте – първите месеци, дори години след появата на рожбата ви на бял свят, трудно ще намерите време за подобни забавления.