Истината е, че в повечето случаи "малко дете” и "спокойствие” са две напълно противоположни понятия, нямащи почти нищо общо помежду си. Ако вашите мъничета пък са от онези, отличаващи се с по-буйния си темперамент, а желанието им за по-активни и енергични игри нараства с увеличаването на вечерните часове, нещата дори стават още по-сложни. За щастие съществуват няколко хитри техники, с помощта на които можем да поуталожим страстите и да успокоим малчугана:

Прегръдката

Ако детето ви е под 4 години, прегръдката и люлеенето са едни от най-приятните и сполучливи техники за отпускане на детето. Ако е време за сън, а то упорито отказва дори да погледне към възглавничката си, просто го гушнете и полюлейте в обятията си. Не след дълго умората сама ще изплува върху лицето му и то ще поиска да се потопи в сладка дрямка до любимото си плюшено мече.

Всяко дете има нужда от прегръдка >>

Намалете осветлението

За малките деца силното осветление е не само сериозно препятствие по пътя към нощния сън, но и… сигнал за игра. Има случаи, в които детето може да изпитва страх от заспиване на тъмно и да ви моли всяка вечер да оставяте лампата светла или телевизора включен. Това обаче се оказва главен фактор и гаранция за по-трудното пренасяне на мъника в света на сънищата. Дори и в креватчето си той дълго време ще се върти и трудно ще затвори очи. Решението – снабдете детската стая с ключ за осветление с регулатор, за да имате възможност максимално да намалите осветлението до степен, която да предразположи детето към релаксация и сън.

Светлината в дома >>

Разтрийте стъпалата

Разтриването на мъничките стъпала ще окаже изключително благотворно действие върху нервната система на детето. Масажирането на пръстите и петите на крачетата притежава доказано релаксиращ и отпускащ ефект. С няколко капки бебешко масажно олио разтрийте нежно стъпалцата на мъничето и сами ще се убедите в неочаквано бързия резултат от приложената манипулация.

Тонизиращи масажчета за мъничета >> 

Чететене на книга

Четенето на приказки от мама или тате също има доказано успокояващ характер. Ако все още ангелчето ви е на бебешка възраст, не е нужно дори да прибягвате точно към приказки. Достатъчно е да му четете на глас и от вашата книга – така хем ще помогнете на мъника да развие слуховите си възприятия, хем ще създадете и на себе си удоволствие от четенето. Ако детето ви пък е достатъчно голямо, за да може да чете, създайте у него навика, пред сън да попрочита по някоя и друга страничка от заинтригувала вниманието му книжка. Това не само ще посее в душата му обич към книгите, но и определено ще подейства релаксиращо и приспивно.

Да посеем обич у детето към книгите >>

Приспивна песен

Ако детето така се е разиграло, че нищо не може да го накара да спре да скача, тича или мята в различни посоки, включете музикална играчка с познатите от бебешкия му период нежни приспивни мелодии. Те бързо ще грабнат вниманието му и не след дълго то ще демонстрира желание за сън. Същото това, дори с още по-голяма сила, важи и за приспивната песен. Не забравяйте, че няма по-красиво и успокояващо въздействие върху детето от майчиния глас.

Рецепти за сън >>

Ароматерапия

Да, ароматотерапията работи и при децата. Все пак, препоръчително е детето да е навършило 2 годинки. Лавандулата е известна с успокояващото си и антидепресивно въздействие върху нервната система. Добавете капка или две етерично масло под възглавничката на детето или пък нежно масажирайте крачетата и стъпалата му с разредено лавандулово масло.

Ароматът на липа >>