Бебетата кученца са малки, енергични, пъргави животинки. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos

Бебетата кученца са малки, енергични, пъргави животинки, които имат нужда от вас, за да бъдат здрави и щастливи. Взимайки в дома си малко кученце, трябва да знаете, че отговорността е много голяма и животинчето разчита на вас даже за най-малките си нужди.

За съжаление, поради крехката си възраст и неизградена имунна система, малките кученца имат доста голяма склонност към заболявания.

Важно е да им се обърне внимание на време, за да не стане проблема трудно лечим, сериозен или фатален. Оглеждайте се внимателно за всякакви симптоми, за да може малкият ви приятел да расте здрав и щастлив.

Ето и 5-те най-често срещани заболявания при малките кученца, на които трябва да се обръща внимание. Те се срещат при всякакви породи и е лесно да бъдат хванати на време.

1. Кашлица – Сухата кашлица може най-често да бъде причинена от бактериална инфекция, която от своя страна може да бъде хваната от практически всякъде. Кученцето ви може да е на ръба да хване суха кашлица, ако забележите, че не лае както трябва и има лека температура.


2. Краста – крастата е доста често срещана сред малките кученца. Ще познаете, че кучето ви има краста ако забележите да се чеша много ожесточено. Внимавайте обаче, крастата е заразна и ако имате и най-малко съмнение веднага посетете ветеринаря и започнете лечение.


3. Диария – диарията е много често срещана при новородени кученца, които тъкмо започват да се хранят със солидна и твърда храна. И все пак, имайте предвид, че диарията може и да бъде индикация за различни заболявания, така че постарайте се да заведете животинчето възможно най-скоро ако забележите диария.


4. Повръщане
– някой кученца повръщат, когато са много развълнувани, когато тъкмо са хапнали и веднага след това са започнали да тичат и играят или когато са хапнали прекалено бързо. Постарайте се да поднасяте храната кученцето в определен час, да не преяжда и да се храни в спокойна обстановка, за да се превъзбужда и вълнува. Ако продължи да повръща 24 часа е време да посетите ветеринаря.


5. Право-вирус – право-вирусът е сравнително ново заболяване, което може да покоси малки кученца, особено докато още сучат. Парвото е силно заразен вирус, който може да доведе до чревни и сърдечни проблеми. Най-често се разпространява от куче на куче. Симптоми, които се наблюдават при наличие на право са – силна летаргичност, липса на апетит, безсъние, температура.