Честно да си признаем, за да свършим някоя и друга работа вкъщи, ние, родителите, не рядко прибягваме до помощта на добрите стари анимационни герои от телевизионния екран. Пъстрите, весели и забавни фигурки привличат малчугана, а освен това помагат на мама да се завърти в кухнята. Любимите анимационни герои не рядко идват на помощ и в моментите, когато малкият злоядко трябва да прежали страстта си към сладкото и, волю-неволю, да посвети част от времето си на пълноценното хранене. Гърненцето също не е подминато. Факт е, че не малко родители използват телевизионния екран, за да приучат малчугана на гърнето.

Е, дори и да не сте от тези родители, които позволяват на мъниците си да се забавляват с рисуваните супергерои, все пак, ако решите и вие да прибегнете до тяхната помощ, е хубаво да знаете, че някои от тях, освен забавни, са и образователни. Избрахме за вас 5 детски съвременни филмчета, които ще обогатят знанията на детето ви:

"Мики Маус Клубхаус" ("Mickey Mouse Clubhouse")

Мики Маус и приятелите му са толкова популярни и обичани от децата по цял свят, че едва ли на някое дете ще му доскучае каквото и да било филмче с тяхно участие, пък било то и образователно. Мики, Мини, Доналд, Дейзи и всички останали рожби на Дисни, във филмчето "Мики Маус Клубхаус" се превръщат в забавни герои, които учат децата както на критично, творческо и математическо мислене, така и на етично поведение и отношение.

"Дора изследователката" ("Dora the Explorer")

"Дора изследователката" е американски анимационен сериал. Проектът на MTV и канал "Никелодеон" завладява сърцата на всички американски деца, печели шест номинации и една награда "Еми" през 2000 г. Днес Дора, Ботичко, Диего и Лисанко-Хитранко са любимци на палавниците от 3- до 9-годишна възраст по всички краища на света. Дора е малко любознателно  момиченце с латиноамерикански произход, което, заедно с неотменното си сругарче маймунката Ботичко, се впуска в различни приключения. От тях тя излиза обогатена с нови познания за света, растенията и животните.

"Специален агент Осо" ("Special Agent Oso")

Една приятна компютърна анимация, насочена към децата в предучилищна възраст. В три малки стъпки Oсо трябва да разреши задача от важно значение, като например да се научи да си връзва обувките, да скача на въже или да рисува. Въпрос на време е да изпълни всяка една от тях. На Осо му се възлагат и специални мисии, в които да помага на деца, нуждаещи се от неговата помощ.

Disney

"ДокМакстъфинс" ("Doc McStuffins")

Сериалът разказва за 6-годишно момиче на име Доти "Doc" McStuffins, която решава, че иска да стане лекар като майка си. Тя играе с играчките и куклите си, като ги "лекува". Когато тя поставя върху тях т.нар. "стетоскоп", всички играчки, кукли и плюшени животинки оживяват пред очите й. Идеята на филмчето е да запознае малчуганите с различни медицински инструменти и принадлежности по такъв забавен и приятен начин, че децата да не се страхуват от тях, както и с редица правила, които трябва да спазват, за да са винаги здрави, любопитни и засмяни.

Disney

"Любопитният Джордж" ("Curious George")

Любопитният Джордж е дългогодишен любимец на много семейства. Симпатичната маймунка изследва света и попада в трудни ситуации, от които, за да се измъкне, трябва да приложи в действие множество познания. Тук на помощ идват и неговите приятели, всеки от които притежава познания в определени области на матеманиката, географията, астрономията, екологията и т.н.