Всяка една култура по света има своите кулинарни отличителни особености. Блюдата за най-малките също са повлияни от националната специфика на храненето. Колкото и различни да са те помежду си, общото между тях обаче е, че съдържат полезни за растежа и развитието на децата съставки. А това е чудесна предпоставка да внесете разнообразие и екзотика в домашната си кухня и да направите часовете за хранене на вашите малчугание желани и очаквани.
Бенто – красота и изкуство в чинията >>
Ето 10 национални специалитета, с които да зарадвате малките лакомници, и най-вече – малките злоядци у дома:
Антохитос, Мексико
Буквално "antojitos" означава "малки закуски”. Така се наименоват още и всички предястия в Мексико. "Аntojitos" е термин, който се отнася за всичко вкусно и пикантно, което можем да видим върху всички малки щандове, пръснати из мексиканските улички и отрупани с всевъзможни местни специалитети - чипове с гуакамоле и салса, такос, quesadillasи, тортили и други повече или по-малко известни лакомства. Тези закуски се консумират и в цяла Северна Америка, но най-автентичните antojitos могат да се открият единствено по улиците на Мексико Сити под формата на мексиканска царевична тортила на скара със сирене, прегъната на две. Такос също са изключително популярни и любими закуски за най-малките – това са мини питки, пълнени с пиле, чоризо и морски дарове.
Мексико – традиция с горещи нотки >>
Ориз и боб, Карибите
Лесни за приготвяне и питателни, оризът и бобът са основни и любими съставки в менюта на малчуганите от Карибите и цяла Централна и Южна Америка. В голяма част от тези райони въпросните варива се консумират всеки ден. Ще срещнем блюда с ориз или боб, приготвени по най-разнообразен и изкусителен начин. Освен че бобовите култури и оризът са любимо блюдо на всеки малчуган, факт е, че те са и много полезни за растежа и развитието на мъниците. Това, което ги прави изключително ценна и здравословна храна, е високото им съдържание на пълноценно усвоими растително протеини.
Кребс или френски палачинки
Красотата на палачинките се крие именно в тяхната универсалност. Закуска, обяд, вечеря или десерт, палачинките са любимо лакомство на децата по цял свят. Въпреки че заслугата за това чудно кулинарно творение е на французите, палачинката е добре позната на много други народи под една или друга форма, с плънка от сладко или солено. Клепс при французите, блини при руснаците, налешники при поляците, енчиладас при мексиканците, панкейк при англосаксонските народи, или просто палачинки, както ние ги наричаме.
Качио е пепе, Италия
Качо е пепе буквално означава паста със сирене. Това е традиционно и много обичано от италианските деца ястие. Тайната на този шедьовър е колкото простичка, толкова и вкусна – състои се от спагети, зехтин и… козе сирене.
Мезе, Турция и Близкия изток
Мезе пък е неразделна част от кухнята на Турция и Близкия Изток. Поднесено под формата на разядка, мезето е добре известно и у нас като допълнение при консумация на алкохолно питие. В Турция и страните от Близкия Изток обаче мезе се поднася и под формата на лека и забавна закуска. Включва разнообразни съставки, като маслини, фалафел, тънки кюфтенца, фино зеленчуци, нарязани на фино, които се потапят в кисело мляко.
Вкусните тайни на турската кулинарна столица >>
Кус-кус, Северна Африка
Кус-кус е традиционна берберска храна, на местния език се нарича „сексу”. Любимо блюдо за децата от Мароко, Тунис и останалите страни от Северна Африка. Поради дългогодишната колониална история между народите от Северна Африка и Франция, кус-кус е разпространено ястие, което присъства и вкухнята на французите.
Биряни, Индия
Биряни е традиционно индийско ястие, което се състои от ориз басмати, пиле, овнешко месо, яйца и зеленчуци, овкусено с типичните за Индийската кухня подправки – кардамон, карамфил, кориандър или шафран.
3 индийски подправки за здраве >>
Сате, Индонезия
Най-популярното блюдо в Индонезия и цяла Югоизточна Азия е сате. Това са парченца от свинско, пилешко, риба, скариди или телешко месо, мариновани в канела, соев сос, чесън, кокосово мляко или сусамово олио и поставени на банбукови шишчета. Овкусени с лимон и куркума, те могат да бъдат чудесна разядка, но и чудесно основно ястие, поднесено върху ориз.