Всяка една култура по света има своите кулинарни отличителни особености. Блюдата за най-малките също са повлияни от националната специфика на храненето. Колкото и различни да са те помежду си, общото между тях обаче е, че съдържат полезни за растежа и развитието на децата съставки. А това е чудесна предпоставка да внесете разнообразие и екзотика в домашната си кухня и да направите часовете за хранене на вашите малчугание желани и очаквани.

Бенто – красота и изкуство в чинията >>

Ето 10 национални специалитета, с които да зарадвате малките лакомници, и най-вече – малките злоядци у дома:

Антохитос, Мексико

Буквално "antojitos" означава "малки закуски”. Така се наименоват още и всички предястия в Мексико. "Аntojitos" е термин, който се отнася за всичко вкусно и пикантно, което можем да видим върху всички малки щандове, пръснати из мексиканските улички и отрупани с всевъзможни местни специалитети - чипове с гуакамоле и салса, такос, quesadillasи, тортили и други повече или по-малко известни лакомства. Тези закуски се консумират и в цяла Северна Америка, но най-автентичните antojitos могат да се открият единствено по улиците на Мексико Сити под формата на мексиканска царевична тортила на скара със сирене, прегъната на две. Такос също са изключително популярни и любими закуски за най-малките – това са мини питки, пълнени с пиле, чоризо и морски дарове.

Antojitos, Снимка: lonelyplanet.com

 

Мексико – традиция с горещи нотки >>

 

 

Ориз и боб, Карибите

Лесни за приготвяне и питателни, оризът и бобът са основни и любими съставки в менюта на малчуганите от Карибите и цяла Централна и Южна Америка. В голяма част от тези райони въпросните варива се консумират всеки ден. Ще срещнем блюда с ориз или боб, приготвени по най-разнообразен и изкусителен начин. Освен че бобовите култури и оризът са любимо блюдо на всеки малчуган, факт е, че те са и много полезни за растежа и развитието на мъниците. Това, което ги прави изключително ценна и здравословна храна, е високото им съдържание на пълноценно усвоими растително протеини.

 

 

Кребс или френски палачинки

Красотата на палачинките се крие именно в тяхната универсалност. Закуска, обяд, вечеря или десерт, палачинките са любимо лакомство на децата по цял свят. Въпреки че заслугата за това чудно кулинарно творение е на французите, палачинката е добре позната на много други народи под една или друга форма, с плънка от сладко или солено. Клепс при французите, блини при руснаците, налешники при поляците, енчиладас при мексиканците, панкейк при англосаксонските народи, или просто палачинки, както ние ги наричаме.

Crêpes, френски палачинки, Снимка: lonelyplanet.com

 

Празнични блини >>

 

 

Качио е пепе, Италия

Качо е пепе буквално означава паста със сирене. Това е традиционно и много обичано от италианските деца ястие. Тайната на този шедьовър е колкото простичка, толкова и вкусна – състои се от спагети, зехтин и… козе сирене.

 

 

Мезе, Турция и Близкия изток

Мезе пък е неразделна част от кухнята на Турция и Близкия Изток. Поднесено под формата на разядка, мезето е добре известно и у нас като допълнение при консумация на алкохолно питие. В Турция и страните от Близкия Изток обаче мезе се поднася и под формата на лека и забавна закуска. Включва разнообразни съставки, като маслини, фалафел, тънки кюфтенца, фино зеленчуци, нарязани на фино, които се потапят в кисело мляко.

Мезе, Снимка: lonelyplanet.com

 

Вкусните тайни на турската кулинарна столица >>

 

 

Кус-кус, Северна Африка

Кус-кус е традиционна берберска храна, на местния език се нарича „сексу”. Любимо блюдо за децата от Мароко, Тунис и останалите страни от Северна Африка. Поради дългогодишната колониална история между народите от Северна Африка и Франция, кус-кус е разпространено ястие, което присъства и вкухнята на французите.

 

 

Биряни, Индия

Биряни е традиционно индийско ястие, което се състои от ориз басмати, пиле, овнешко месо, яйца и зеленчуци, овкусено с типичните за Индийската кухня подправки – кардамон, карамфил, кориандър или шафран.

3 индийски подправки за здраве >>

 

Сате, Индонезия

Най-популярното блюдо в Индонезия и цяла Югоизточна Азия е сате. Това са парченца от свинско, пилешко, риба, скариди или телешко месо, мариновани в канела, соев сос, чесън, кокосово мляко или сусамово олио и поставени на банбукови шишчета. Овкусени с лимон и куркума, те могат да бъдат чудесна разядка, но и чудесно основно ястие, поднесено върху ориз.