Ако малчуганът у дома често избухва, държи на своето, недоволства и дори ви принуждава да прибягвате към подкупи, търсете вината в себе си. Вижте кои са 10-те най-видими сигнала, които ще ви подскажат дали детето е разглезено...

За ползата от глезенето >>

1. Често избухва

Един от най-сигурните признаци, че детето ви е разглезено, са честите изблици на гняв, дори и тогава, когато не е предизвикан и няма видима причина за него. Още по-обезпокоителен е проблемът, когато избухванията без оглед на мястото и присъстващите. 

2.Рядко е доволно

Ако малчугана ви твърде рядко проявява удовлетворение, открита радост и благодарност за вещите, които притежава или подаръците, които получава, имате основание да заключите, че сте му изпуснали края. 

3. Отказва да бъде полезно

Ако констатирате откровено и твърдо нежелание у мъника да се включва и помага в елементарни рутинни действия, като например да си прибере играчките, да си сгъне дрешките или пък да не се качва с обувките в леглото.

Заедно в битката срещу ината >> 

4.Опитва се винаги да се налага

Започне ли малкият манипулатор да злоупотребява с чувствата ви и да ви принуждава към компромиси, за да угодите на желанието му, е сигнал, че трябва да промените политиката. 

5.Често ви злепоставя на публично място

Зачестят ли случаите, когато вашият мъник ви поставя в неудобно положение на обществено място с тръшкане, викове и рев, също е сериозен симптом за пропуски във възпитанието му. Започнете ли веднъж да угаждате под въздействието на крясъците му, то това ще се окаже съдбоносно. Ще бъдете обречени на "послушание" за щяло и нещяло, само и само малкия капризничи да не ви злепоставя.

6.Не споделя играчките си

Едно дете, навършило 4 години, ако бъде достатъчно добре възпитано, би трябвало да прояви щедрост, услужливост и съпричастност към другарчетата си, като с готовност споделя играчките си, закуската си и т.н. Забележите ли обаче обратното, наблегнете върху възпитание на чувствата, стига да не сте закъснели. Не забравяйте, че първите седем години все пак са най-важните. 

7.Не желае да играе само

Ако и след навършването си на 4 години детето ви продължава да демонстрира упорито желание да си играе с вас или с някой друг, който да му обръща внимание, значи, че не сте успели да развиете у него чувство за самостоятелност и инициативност. Съветът тук е да спрете с прекаленото внимание и менторство, и дадете повече свобода на мисленето, действията му и личното му пространство.

Стъпки към самостоятелност >>

8.Принуждава ви да му се молите

Друга характерна черта на разглезения малчуган е способността му да ви докара до такова състояние, че и за най-дребните неща, които трябва да извърши, да го умолявате. Е, ако това ви звучи познато, значи доста вече сте загазили. А още по-лошото е, че вашия мъник е загази още повече. Съветът е с общи усилия да се вземат мерки във връзка с възпитание на сериозни човешки добродетели и преосмисляне на ценностната система. 

9.Принудени сте да прибегнете до подкупи, корумпиране и изнудване

Ако откриете у себе си склонност към подобни манипулации в името на това да накарате детето да изпълни определено действие, значи малкият глезльо е оформен напълно. Означава и това, че сте предпочели най-лесния, но не най-добрия начин за справяне с проблема. 

10.Детето ви игнорира

Стигне ли се до ситуация, в която детето игнорира не само вашите съвети, но и присъствието ви дори, положението вече доста е загрубяло. Явно процесът на възпитание трябва да бъде оптимизиран с по-респектиращи мерки. Разбира се, това не включва усмирителна риза или карцер, но някои по-сериозни забрани, като гледане на телевизия например, биха свършили добра работа.